Ești în căutare de soluții pentru a crește eficiența energetică a companiei tale? Impactul în business al eficientizării poate cuprinde măsuri pornind de la reducerea costurilor de producție, prin facturi mai mici la energie, până la detalii privind avantajul competitiv pe care îl au companiile ce utilizează tehnologii noi, care le ajută să-și păstreze relevanța în lanțul de furnizare.
Ce tipuri de finanțare poți obține?
Descoperă inițiativa din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, cu un buget total de 500 milioane EUR. În cadrul programului poți apela unul dintre cele trei tipuri de ajutoare financiare nerambursabile.
Schema de ajutor nr. 1
Granturi pentru investiții dedicate eficienței energetice, acordate sub forma unui ajutor de minimis.
Valoarea
Între 50.000 de euro și 200.000 de euro, cu o intensitate a ajutorului de minimis de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Buget disponibil
100 milioane de Euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, din care 30 de milioane de Euro pentru industria agroalimentară.
Schema de ajutor nr. 2
Granturi pentru investiții dedicate reabilitării termice a clădirilor, acordate sub forma unui ajutor de stat pentru eficiență energetică
Valoarea
Între 50.000 de Euro și 500.000 de Euro, cu o intensitate a ajutorului de stat situată între 35% și 65% din valoarea cheltuielilor eligibile asociate proiectului.
Buget disponibil
200 de milioane de Euro, din fonduri europene și din bugetul de stat, din care 85 de milioane de Euro pentru industria agroalimentară.
Schema de ajutor nr. 3
Granturi pentru investiții în energie regenerabilă destinată autoconsumului, acordate sub forma unui ajutor de stat pentru eficiență energetică.
Valoarea
Între 50.000 de Euro și 500.000 de Euro, cu o intensitate a ajutorului de stat situată între 35% și 65% din valoarea cheltuielilor eligibile asociate proiectului.
Buget disponibil
200 de milioane de Euro, din fonduri europene și din bugetul de stat, din care 85 de milioane de Euro pentru industria agroalimentară.
Ce domenii acoperă finanțările POIM 2014-2020?
Măsurile de finanțare din PO Infrastructură Mare 2014-2020 acoperă patru domenii:
Reabilitarea termică a clădirilor
Investiții în energie regenerabilă pentru autoconsumul întreprinderilor
Investiții în co-generare sau tri-generare
Investiții pentru reducerea consumului de energie prin sisteme dedicate monitorizării acestuia
Până când poți aplica?
Perioada de depunere a aplicațiilor / cererilor de finanțare pentru cele trei tipuri de ajutor financiar este următoarea:
Pentru schema 1
Ajutor de minimis: 13.10.2022, ora 10:00 -24.11.2022, ora 17:00
Pentru schema 2
ajutor de stat dedicat reabilitărilor: 11.10.2022, ora 10:00 - 24.11.2022, ora 17:00
Pentru schema 3
ajutor de stat dedicat energiei regenerabile: 18.10.2022, ora 10:00 - 24.11.2022, ora 17:00
Toate proiectele selectate pentru finanțare în cadrul acestui program, prin intermediul celor trei măsuri, trebuie finalizate până la finalul anului 2023.
Ce tipuri de investiții poți face?
Schema de ajutor nr. 1 - Granturi pentru investiții dedicate eficienței energetice, acordate sub forma unui ajutor de minimis
- Investiții în măsuri de eficiență energetică și de reducere a consumurilor specific energetice la clădiri și construcțiile anexe, cu excepția clădirilor administrative sau clădirilor care nu sunt destinate activităților de producție;
- Investiţii în echipamente / utilaje / dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile, cu excepţia biomasei, destinate consumului propriu de energie al IMM-urilor şi întreprinderilor mari, (capacitate de maximum 400 kW pe loc de consum), care se încadrează în capacitatea de producţie specifică prosumatorului (conform Legii nr. 123/2012);
- Investiţii în măsuri de eficienţă energetică la nivelul unităţilor de cogenerare, trigenerare existente sau noi la momentul depunerii cererii pentru finanţare;
- Investiţii pentru reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră prin sisteme dedicate modernizării, monitorizării şi eficientizării consumului de energie la nivelul IMM-urilor şi întreprinderilor mari.
Schema de ajutor nr. 2 - Granturi pentru investiții dedicate reabilitării termice a clădirilor, acordate sub forma unui ajutor de stat pentru eficiență energetică
- Lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirilor, respectiv clădiri industriale (cu excepția clădirilor administrative), construcții anexe și clădiri pentru prestări servicii și construcții anexe, inclusiv pereți exteriori - ferestre, tâmplărie, planșeu peste ultimul nivel, planșeu peste subsol, a șarpantelor și învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii, excepție făcând lucrările privind consolidări seismice.
Important: Nu sunt eligibile pentru măsuri de eficiență energetică sediile în care se desfășoară activități economice situate în blocuri multifamiliale și / sau unifamiliale
Schema de ajutor nr. 3 - Granturi pentru investiții în energie regenerabilă destinată autoconsumului, acordate sub forma unui ajutor de stat pentru eficiență energetică
- Investiții în echipamente / utilaje / dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile (cu excepția biomasei) destinate consumului propriu de energie, care se încadrează în capacitatea de producție specifică prosumatorului (definit conform Legii nr. 123/2012), respectiv cel mult 400 kW pe loc de consum.
- Investiții în lucrări de modernizare / reabilitare / creștere a puterilor instalate, înțelegând prin aceasta adăugarea la instalațiile de cogenerare / trigenerare existente a unor instalații noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie.
Cum te poate sprijini echipa BCR?
Credit de prefinanțare
Credit de cofinanțare
Credit pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA (dacă este cazul)
Cont curent / cont special dedicat implementării proiectului
Investiții destinate eficienței energetice în IMM-uri și în companii mari POIM 2014-2020
Consultă ghidul nostru pentru aplicare.
Cum poți solicita ajutor?
Dacă ești deja client BCR, apelează la managerul tău de relații;
Scrie-ne pe adresa fonduri.europene@bcr.ro