Directiva Europeană privind Piețele și Instrumentele Financiare - MIFID
Ce este MiFID?
Directiva Europeana privind Pietele si Instrumentele Financiare ("MIFID II") este legislatia europeana, aplicabila incepând cu data de 01 ianuarie 2017 si are un impact major privind modul in care vor fi puse la dispozitia clientilor serviciile financiare pe tot cuprinsul UE.
MiFID II:
- a fost implementată în legislaţia nationala prin Legea nr.126/2018 privind piețele de instrumente financiare si mai multe norme emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
- are ca scop crearea unui cadru legal prin care se acordă un grad ridicat de protecţie investitorilor, se stimulează creşterea competiţiei în industria financiară şi transparenţa pieţelor financiare.
- se aplică instrumentelor financiare şi serviciilor de investiţii financiare furnizate investitorilor de către firmele de investiţii: instituţii de credit, societăţi de servicii de investiţii financiare, societăţi de administrare a investiţiilor etc. Gama de servicii şi instrumente financiare care intră sub incidenţa MiFID este prevăzută în cuprinsul directivei.
- se aplică firmelor de investiții, operatorilor de piață, furnizorilor de servicii de raportare a datelor, precum și societăților din țări terțe care furnizează servicii de investiții sau exercită activități de investiții în Uniune prin înființarea unei sucursale.
Incepând cu data de 3 ianuarie 2018 intermediarii au obligații de publicare a tranzacțiilor cu instrumente financiare (transparența posttranzacționare) efectuate în afara regulilor unui loc de tranzacționare.
Aceste obligatii se realizează prin intermediul unui mecanism de publicare aprobat (APA-Approved Publication Arrangement).
Regasiti mai jos link-ul catre APA, unde se afla tranzactiile publicate de BCR:
Rapoarte
Informări Instrumente financiare
Documente
PERSOANE FIZICE
PERSOANE JURIDICE
Petiții
SOLUŢIONAREA PETIŢIILOR PRIVIND PIAŢA DE CAPITAL
Petiţia reprezintă cererea, reclamaţia sau sesizarea prin care se aduc la cunoştinţa BCR fapte de natură a aduce atingere drepturilor sau intereselor petentului, formulată în scris şi depusă la sediul BCR, la sediile secundare ale acesteia ori la sediile distribuitorilor, după caz, transmisă prin poştă sau poştă electronică ori prin sistem on-line, sau pe orice altă cale de comunicare care poate fi inregistrată pe un suport fizic sau optic (ex. telefon), prin intermediul careia un petent sau imputerniciţii legali ai acestuia, care acţionează exclusiv în numele petentului şi fară un interes comercial propriu, işi exprimă nemulţumirea cu privire la serviciul şi activitatea de investiţii prestate de către BCR în baza Legii nr. 126/2018, la prestarea serviciului de administrare a portofoliului de plasament colectiv al organismului de plasament colectiv (O.P.C.) sau la informaţiile furnizate de entitate în urma solicitărilor de informaţii primite de la petenţi.
Petent reprezintă persoana fizică sau juridică, client/investitor al Băncii, care depune o petiţie către o entitate cu privire la serviciul și activitatea de investiţii prestate in baza Legii nr. 126/2018;
Petiţie soluţionată favorabil reprezintă petiţia în legatură cu care au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiilor sesizate;
Petiţie soluţionată nefavorabil reprezintă petiţia în legatură cu care nu au fost dispuse niciun fel de măsuri.
Petiţia trebuie să conţină urmatoarele informaţii:
- Informaţiile de identificare ale persoanei care formulează petiţia;
- Obiectul petiţiei (serviciul / activitatea reclamată sau informaţiile furnizate)
- Calitatea persoanei care formulează petiţia (titular/imputernicit);
- Interesul celui care formulează petiţia.
Modalitatea de transmitere a petiţiilor:
- în scris şi depuse personal, la una dintre sucursalele BCR;
- prin posta catre adresa: Sediul Central BCR, Șoseaua Orhideelor nr. 15D, Clădirea The Bridge 1, etajul 2, Sector 6, București, cod poștal 060071
- email: contact.center@bcr.ro
- formular online: www.bcr.ro
Pentru mai multe informatii despre inregistrarea unei petitii va rugam sa consultati informatiile de mai jos.
Persoana/Indicii SUA
BCR nu presteaza servicii si activitați de investiții financiare Persoanelor SUA (U.S. Person) si/sau persoanelor cu Indicii SUA (“US indicia”) mentionate mai jos.
Persoană SUA (U.S. Person) – inseamnă, fară a se limita la, următoarele persoane (fizică sau juridică):
- un cetățean SUA chiar dacă are rezidență în afara Statelor Unite sau deține și o altă cetățenie;
- deținător de pașaport SUA;
- o persoană nascută în SUA cu excepția cazurilor în care a renunțat la cetățenie;
- rezident permanent al Statelor Unite (ex: deținător de Carte Verde);
- o entitate SUA (înființată/înregistrată/rezidentă în SUA);
Indicii SUA (“US Indicia”) – inseamnă, fară a se limita la, următorii indicatori care arată că o persoană fizică sau o persoană juridică poate fi considerată drept o persoană care se incadrează in această categorie:
- Cetățenie SUA sau resedință permanentă SUA (ex: deținător al unei Cărți Verzi);
- Locul de naștere este SUA;
- Adresă SUA ( domiciliu, rezidență, corespondență, sediu);
- Un număr de telefon SUA;
- O împuterncire sau drept de semnatură acordat unei persoane cu adresă SUA.
Echipa Conformitate
Biroul Conformitate Piete de Capital
Rodica Baclea
Marian Necula
Ruxandra Mihaela Lungu
Andra Niculae
Maria Pirvu
Olivia Cristiana Iahn – examinare petitii
Marius Alin Frandes
E-mail: compli.securities@bcr.ro
Nr. Fax: 021 302 59 89