Ce e bine să știi despre bani

Sfaturile specialiștilor pentru un buget lunar prietenos

Ce e bine să știi despre bani

Sfaturile specialiștilor pentru un buget lunar prietenos

Educația financiară începe de acasă, dar în mod cert aceasta trebuie să continue pe parcursul întregii vieți. Dacă ești una dintre persoanele interesate de evoluția personală și auto-îmbunătățirea continuă, printre zonele tale de interes ar fi bine să se regăsească și cultivarea inteligenței financiare.

Poate te întrebi ce presupune educația financiară?

Ei bine, pe scurt, se referă la învățarea și dezvoltarea abilităților și cunoștințelor necesare gestionării cu succes a banilor. O educația financiară suficient de bună îți poate îmbunătății calitatea vieții, îți poate transforma visurile în realitate și îți poate asigura un viitor mai stabil.

Pentru a înțelege mai bine rolul banilor, atât în viața ta cât și în societate, iată câteva aspecte cheie ale educației financiare:

Planificarea bugetului

Crearea și menținerea unui buget îți asigură stabilitatea financiară și te ajută să îți urmărești veniturile, cheltuielile și economiile. Un buget clar și realist te ajută pe cel puțin patru direcții: care îți sunt veniturile, care îți sunt cheltuielile, care sunt zonele în care poți economisii și care sunt posibilele arii de investiții.

O sugestie de aur este cumpătarea cheltuielilor. De exemplu, să eviți cheltuirea a mai mult de 30% din buget pe satisfacerea dorințelor (cum ar fi shoppingul sau ieșirile cu prietenii).

Nevoile și investițiile

Fie că vorbim de proprietăți, afaceri sau artă, nevoile și investițiile te ajută la creșterea bunăstării în timp și constă în cercetarea și familiarizarea cu diverse opțiuni de investiții, cât și a riscurilor și a rentabilități.

Dacă este să revenim la formulele matematice, 50% din venit este procentul pe care este indicat să-l îndrepți spre nevoile curente. Pe lângă cheltuielile curente, aici poți include și plata utilităților, a facturilor și ratelor. 

Economisirea 

„Cine pune ban pe ban, mult adună într-un an!” spune o vorbă din popor.

Oricât de puțin pui deoparte, este important să ai o plasă de siguranță pentru situațiile de urgență. Educația financiară se oglindește și prin faptul că economisești regulat. De exemplu, 20% din veniturile tale ar fi indicat să meargă spre un fond de economii.

Datoriile

La acest capitol ne referim la înțelegerea tipurilor de datorii (împrumuturi, credite bancare, datorii față de Bugetul Statului, etc), a ratelor, a dobânzilor și a strategiilor pentru achitarea eficientă a datoriilor.

Gestionarea datoriilor este crucială pentru a evita problemele financiare pe termen îndelungat. De aceea, alege să plătești ratele la timp și să eviți acumularea datoriilor excesive.

Taxele

Este important să cunoști rolului și modul în care funcționează taxele și impozitele, cât și procentul datorat. Înțelegerea depunerii declarațiilor fiscale și explorarea strategiilor pentru optimizarea eficienței fiscale va fi un plus pentru bugetul tău.

Educația financiară este un proces continuu. De aceea, asigură-te că te informezi și actualizezi continuu.

 

Asigurări

De la asigurările de sănătate și locuință și până la cele de călătorie, înțelegerea importanței unei asigurării te va feri de o gaură în buget, atunci când te aștepți mai puțin. Poate îți amintești de sugestiile bunicilor care puneau mereu pe primul plan sănătatea și precauția.

Servicii financiare și bancare 

Familiarizarea cu diferite servicii bancare, cum sunt cardurile de credit, depozitele la termen, finanțările, leasing-ul financiar sau alte servicii, te poate ajuta să îți gestionezi eficient bugetul.

Educația financiară presupune și să evaluezi riscurile și oportunitățile asociate diferitelor decizii financiare. Având mereu în minte ideea de a-ți maximiza câștigurile și de a-ți minimaliza pierderile.

Pensionarea 

Planificarea pensionării - contribuind la conturile de pensionare, cât și înțelegerea diferitelor planuri de pensionare – te poate ajuta să ai o bătrânețe mult mai liniștită.

Poate că în primele trei decenii de viață pensionarea pare mult prea departe, dar odată ce ajungem în jurul vârstei de 40 de ani, mintea devine mai vigilentă cu privire la viitor. Iar planificarea pensionării poate începe atât mental, prin proiecțiile privind unde și cum ai vrea să fii la bătrânețe. Dar și prin acțiunea financiară concretă.

Principii economice

Se referă la modul în care funcționează economia că un întreg. De exemplu, cu cât o țară produce mai mult, cu atât mai prosper este nivelul de creștere economică și, în consecință, cetățenii au o bunăstare mai mare.

La acest capitol merită amintite și abilitățile de negociere. Atunci când compania sau organizația în care activezi este mai prosperă negocierea salariului și a condițiilor de muncă poate reprezenta un alt indicator al inteligenței tale financiare.

Cunoașterea drepturilor

Nu în ultimul rând, este esențial să îți cunoști drepturile față de stat, angajator sau instituțiile bancare și să eviți înșelătoriile și schemele financiare frauduloase. O minte deschisă este necesară pentru a fi la zi cu schimbările legislative, dar și un consultant financiar te poate ajuta mult la acest capitol.

Tu știi ce profil de cheltuitor ai?

Gestionarea responsabilă a banilor implică găsirea unui echilibru între economisire, cheltuială și investiție, dar și o imagine clară a obiceiurilor noastre financiare.

Accesează quizz-ul și descoperă cât de pregătit ești pentru independență financiară. 

Cum să faci alegeri financiare inteligente​?

Cum să îți gestionezi cheltuielile lunare

Ești la primul job