Pentru omul modern, stabilitatea și fericirea reprezintă două dintre prioritățile vieții, de zi cu zi. În ceea ce privește banii, studiile din psihologie ne arată că mai mulți bani nu aduc, neapărat, mai multă fericire, dar mai puțini bani, stârnesc suferință emoțională. Prin urmare, ai nevoie de flexibilitate în gândire și de câteva cunoștințe bugetare, de bază pentru a trăi viața pe care ți-o dorești. Primul lucru la care merită să te gândești este chiar bugetul; pe care este indicat să-l gestionezi cât mai adecvat și să-l bazezi pe o strategie inteligentă financiar.
Dacă până în prezent, nu ai lucrat în mod conștient la bugetul tău, începutul poate părea intimidant și complicat, dar cu puțină implicare, poți avansa cu succes.
Pașii de mai jos, te pot ajuta să-ți gestionezi cheltuielile lunare și să te organizezi mai bine atât la nivel de finanțe, cât și ca stil de viață:

Calculează venitul lunar net
Pentru ați gestiona eficient cheltuielile, ajută să începi cu venitul tău net. Concentrarea pe salariul total, în loc de venitul net, ar putea duce la cheltuieli excesive; deoarece vei crede că ai mai mulți bani disponibili decât ai în realitate. Indiferent de domeniul tău de activitatea sau de poziția în organigrama firmei, asigura-te că ai o listă cu cheltuielile și plățile pentru luna respectivă, pentru a ajuta la gestionarea veniturilor neregulate.
Identifică triggerii de cumpărare
O verificare a extrasului de cont, din ultimele luni, te poate ajuta să descoperi domeniile care îți declanșează dorința de a cheltui mai mult decât ți-ai putea permite. Uite câteva exemple:
- ieșiri dese la restaurante sau baruri,
- vizite în mall,
- shopping online,
- cumpărături din impuls,
- bilete la concerte,
Uneori, acestea pot fi activități prea costisitoare pentru bugetul tău. Identificarea acestor tendințe poate facilita remodelarea comportamentului tău financiar și gestionarea conștientă a triggeriilor de cumpărare.
Stabilește obiective financiare realiste
O listă cu obiectivele financiare, pe termen scurt și lung, te poate ajuta să pui în aplicare un plan care să-ți arate care sunt cheltuielile cu prioritate mai mare.
Exemplele unor astfel de obiective financiare pot include:
- economisirea pentru un avans la o locuință,
- ieșirea din datorii sau
- achitarea creditului la mașină.
Astfel, identificarea și prioritizarea cheltuielilor te poate ajuta să respecți bugetul de care dispui. Dacă ai identificat și cheltuieli mai puțin urgente, asigură-te că ai suficient buget rămas pentru acestea după ce ai acoperit nevoile de bază.
Formula bunăstării financiare: 20/50/30
Această formulă este utilă pentru a te ajută să-ți gestionezi bugetul lunar, contribuind și la o vedere de ansamblu a tuturor cheltuielilor (în special a celor excesive sau inutile). Dacă nu ești mulțumit/ă de unde se duc banii, poți vedea mai clar unde este nevoie să faci câteva schimbări.
Formula se bazează pe trei pași simpli:
- folosește 20% din venit pentru economii și investiții: alimentarea unui fond de economii, investiții sau pensii
- utilizează 50% din venit pentru nevoile tale și cheltuieli esențiale de trai: locuință, rate, mâncare, facturi de utilități, transport etc.
- alocă 30% din venit pentru satisfacerea dorințelor: mese în oraș, haine, cosmetice, bilete la cinema, călătorii etc.
Folosește o aplicație pentru gestionarea cheltuielilor
Odată ce ai bugetul pus la punct, asigura-te că urmărești îndeaproape cheltuielile și verifici în mod regulat finanțele, pentru a evita orice surprize neplăcute.
Sunt multe aplicații mobile, cu o interfață simplă și intuitivă, care te ajută să înregistrezi absolut toate cheltuielile. Fie că vorbim de o cafea sau de plata facturii de internet, aceste aplicații nu doar că te ajută să înregistrezi și micile cheltuieli, ci le împart pe categorii (mâncare, transport, haine, ieșiri în oraș, cadouri etc).
Iar la sfârșit de săptămână/lună/an, vei avea la dispoziție un rezumat pentru a vedea exact pe ce ți-ai cheltuit banii.
Important de reținut
Gestionarea responsabilă a banilor implică găsirea unui echilibru între economisire, cheltuială și investiție.
De aceea, împreună cu Școala de Bani, am creat Jurnalul Financiar, un tool care să te ajute să dezvolți obiceiuri financiare inteligente pe termen lung.