Cum poți reduce stresul financiar

Cinci moduri de a gestiona stresul financiar, prin reducere de cheltuieli

Cum poți reduce stresul financiar

Cum poți reduce stresul financiar, prin reducere de cheltuieli

Pentru mulți români, îngrijorările legate de bani și aspectele financiare fac parte din sursele principale de stres. Deși procesul îngrijorării în sine nu îți rezolvă problemele, sunt câteva obiceiuri de bune practici care pot fi de un real succes. Gestionarea inteligentă a stresului financiar este esențială pentru bunăstarea generală și sănătatea mintală. A face față acestui stres poate fi o sarcină descurajantă, atunci când nu ești sigur de unde să începi, de aceea poți lua în calcul micropașii de mai jos.

Iată câteva strategii care te pot ajuta să faci față perioadelor dificile și să reduci stresul financiar:

1. Identifică care sunt sursele stresului tău financiar

Îți sugerăm să identifici principalii factori de stres și de anxietate financiară care-ți perturbă liniștea și starea de bine. Indiferent că problema este nivelul ridicat de îndatorare cu cardul de credit, plata întârziată a facturilor sau cheltuielile neprevăzute (cum ar fi investigațiile medicale, scumpirea chiriei sau cele pentru repararea mașinii), când înțelegi cauzele care îți declanșează stresului financiar, vei putea aborda mai bine problemele și vei putea gândi modalități de a le rezolva.

Micropași pentru gestionarea anxietății financiare:

  • Notează pe o foaie de hârtie principalele cinci surse de stres financiar;
  • Listează pe aceeași foaie de hârtie strategii despre care ai auzit să pot facilita reducerea stresului financiar;
  • Revizuiește lista odată pe lună și observă cum variază nivelul tău de anxietate. 

2. Creează un plan de cheltuieli lunare

Orice formă de stres sau de anxietate stârnește și impulsul natural de a acționa. În ceea ce privește stresul financiar, este important să acționezi cu înțelepciune și realism. Un plan de cheltuieli poate facilita reducerea stresului, ajutând creierul să perceapă că acționezi pentru starea ta de bine.

Începe cu venitul net de care dispui într-o lună, apoi urmărește cheltuielile pentru a vedea unde se duc banii și decide care dintre aceste cheltuieli sunt absolut necesare și care pot fi reduse sau eliminate.

Bugetul tău ar trebui să reflecte ceea ce contează cel mai mult pentru tine și să reducă elementele care nu sunt la fel de importante. De exemplu, poate consideri că este accesibil să te răsfeți cu o cafea la 19 lei în drum spre job, dar dacă obișnuiești să îți cumperi acea cafea de trei ori pe săptămână, asta înseamnă 228 lei pe lună.

Micropași pentru gestionarea anxietății financiare:

  • Notează care sunt sursele tale de venit net lunar.
  • Notează care sunt toate cheltuielile tale lunare.
  • Stabilește care este plafonul maxim de cheltuieli și setează o alarmă care să te anunțe când ai depășit bugetul.

3. Gândește strategic și începe un fond de urgență

O practică comună pe care o întâlnim în jurul nostru, este obiceiul de a cheltui și ultimii bani, pentru că în câteva zile va intra salariul.

De cele mai multe ori, aceste cheltuieli sunt impulsive sau neesențiale: un nou parfum, haine la reducere, jocuri video etc. Dar, anxietatea financiară vine la pachet cu nevoia de siguranță și de control.

Dacă vrei să reduci stresul financiar, îți recomandăm să alimentezi lunar un cont de economii chiar și cu o sumă mică. Poate că peste un an nu vei mai fi luat prin surprindere când va trebui să participi la nunta unui coleg sau să îți schimbi telefonul care s-a stricat și a ieșit din garanție.

Fiecare ban economisit contează și te poate ajută să te simți mai încrezător în privința viitorului financiar.

Micropași pentru gestionarea anxietății financiare:

  • Pune 20% din veniturile tale într-un fond de economii.
  • Monitorizează lunar suma de bani care crește în fondul de economii.
  • Apreciază-te pentru tot efortul depus pentru a face economii.

4. Discută cu partenerul despre bugetul familiei

Stresul financiar este strâns legat de comunicarea cu partenerul de cuplu sau ceilalți membri ai familiei. Mulți am crescut în familii în care banii erau un subiect tabu sau motiv de ceartă, și, vrem nu vrem, am adus aceste anxietăți în relația de cuplu.

Experții în psihologia relațiilor și managementul anxietății ne îndeamnă să facem din conversațiile despre bani în cuplu o prioritate.

Ar fi de mare ajutor dacă ați rezerva timp de dialog despre bani cel puțin o oră, pe săptămână. Un dialog în care unul dintre voi împărtășește, celălalt ascultă cu atenție și apoi oglindește (repetă ce a auzit pentru a se asigura că a înțeles mesajul), apoi faceți schimb de roluri (cel care a vorbit acum ascultă și oglindește) și discutați despre ce alterative ați putea să găsiți.

Un astfel de obicei poate crește atât nivelul de încredere cât și de siguranță în cuplu. Reducând, în același timp, anxietatea și stresul.

 

Micropași pentru gestionarea anxietății financiare:

  • Introdu rutina dialogului în cuplul tău.
  • Stabilește cu jumătatea ta de cuplu în ce zi veți avea timp de minim 60 de minute pentru dialog.
  • Începe fiecare dialog cu o apreciere la adresa partenerului.

5. Caută ajutorul specializat

Dacă nu reușești să gestionezi îngrijorările legate de bani, părerea unui consultant financiar te poate ajuta să identifici mai bine domeniile pe care le poți îmbunătăți, pentru a găsi rezolvare pentru preocupările tale.

Un specialist este instruit pentru a oferi servicii de planificare și consiliere, te poate îndruma sa creezi un plan eficient pentru a economisi pentru obiectivele tale cele mai importante și pentru a-ți plăti datoriile.

Nu ezita să pui întrebări, inclusiv legate te termene, taxe sau dobânzi.

Micropași pentru gestionarea anxietății financiare:

  • Identifică un consultant financiar la care ai putea apela.
  • Stabilește o întâlnire cu consultantul tău financiar.
  • Verbalizează care sunt grijile tale financiare și cere-i sugestii consultantului.

Important de reținut

Gestionarea stresului financiar este un proces și este în regulă să cauți ajutor atunci când simți că ai nevoie de el. Nu uita să ai grijă de tine atât fizic, cât și psihic.

Practică activități care reduc stresul, cum ar fi: exercițiile fizice, respirația abdominală, meditația, cititul, petrecerea timpului în natură sau practicarea unui hobby.

Nu uita că fiecare micropas pe care-l faci în direcția potrivită te poate ajuta să-ți reduci anxietatea și să crești nivelul încrederii în sine. 

Planifică pentru un viitor financiar independent

La BCR, beneficiezi de un plan financiar personalizat și gratuit, indiferent de venitul tău. 

Discută cu un specialist, setează-ți obiectivele financiare și află cum pui banii să lucreze pentru tine, fără obligația de a cumpăra vreun produs bancar și 100% gratuit.

Nu uita că fiecare micropas pe care-l faci în direcția potrivită te poate ajuta să-ți reduci anxietatea și să crești nivelul încrederii în sine. 

Cum să faci alegeri financiare inteligente​?

Ce e bine să știi despre bani

Ce faci când crește costul vieții