Odată cu răspândirea tehnologiei, am ajuns să o folosim pentru a lucra, a face cumpărături, a ne verifica conturile bancare sau pentru a ne conecta social. Cu toate acestea, noua realitate digitală, oferă diferiților indivizi noi oportunități de a te viza, periodic, cu noi tactici de fraudare.
Protejează-ți datele personale
Nu dezvălui informații personale, cum ar fi numărul cardului bancar, PIN-uri, parole sau alte date importante, prin email, telefon sau pe site-uri nesigure. Fii atent la cererile de informații personale neașteptate și asigură-te că ai încredere în sursa de informații înainte să le furnizezi.
Micropași care te pot proteja de fraudă
- Creează parole complete pentru conturile online.
- Schimbă periodic parolele.
- Evită să utilizezi aceeași parolă pentru mai multe conturi și folosește autentificarea cu doi factori.
Evită magazinele online cu link-uri „suspecte”
Fie că îți apare o reclamă cu un produs atractiv sau pur și simplu cauți un anumit obiect, poți ajunge și la un magazin online fals care comercializează produse la prețuri mai ieftine față de alte magazine sau are articole pe care le găsești greu. La finalizarea comenzii, este posibil să nu ai opțiunea de a utiliza o platformă de plată de încredere, ceea ce înseamnă că infractorii îți pot accesa direct informațiile.
Dacă nu ai auzit niciodată de un comerciant, îți recomandăm să-i cercetezi activitatea, să îți întrebi prietenii sau să cauți recenzii online și să verifici dacă acestea vin de la persoane care au un istoric pe platforma respectivă, pentru a te asigura ca nu sunt recenzii false.
Micropași care te pot proteja de fraudă
- Actualizează antivirusul.
- Asigură-te că efectuezi tranzacții securizate.
- Monitorizează periodic conturile și tranzacțiile.
Cumpărătorul „fals” de pe site-uri de cumpărături
Bucuria că în sfârșit vei scăpa e obiectul de care nu mai ai nevoie nu vine întotdeauna și cu suma de bani la care te aștepți. Potențialul cumpărător te va contacta și îți va propune să îți plătească produsul prin plata pe card.
Acesta îți va oferind un link „oficial" pentru a-ți introduce datele cardului pe care ai dori să primești banii (numărul cardului, data de expirare, cod de securitate CVV/CVC, codul de activare al cardului).
Astfel, vei pune la dispoziție toate datele de acces la cardul tău bancar, iar fraudatorul preia controlul asupra banilor tăi.
Micropași care te pot proteja de fraudă
- Nu dezvălui niciunui „cumpărător” datele de utilizare ale cardului tău.
- Nu accesa link-uri nesigure.
- În caz de fraudă, blochează rapid accesul de utilizare online a cardului.
Metoda „Accidentul”
Printr-un apel telefonic ți se comunică o veste șocantă, aceea că un membru al familiei tale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, fiindu-ți solicitată o sumă importantă de bani necesară pentru spitalizare sau pentru diminuarea consecințelor legale.
De obicei, apelurile telefonice care anunță acest accident sunt efectuate la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacție a victimelor, acestea fiind luate prin surprindere.
Micropași care te pot proteja de fraudă
- Nu crede toate informațiile pe care le auzi în baza unor convorbiri telefonice de la necunoscuți.
- Nu răspunde la astfel de solicitări.
- Verifică întotdeauna în mod independent autenticitatea acestor informații.
„Cărăușul de bani”
Cu scopul de a ascunde beneficiarul real al unei sume de bani, cărăușul de bani sau money mule este o persoană care primește și ulterior transferă, în numele și pentru alte persoane, bani dobândiți în mod ilegal, totul în schimbul unui comision.
Atacatorii caută persoane vulnerabile, care au nevoie urgentă de bani, anunțurile având titluri atractive de tipul: „Vrei să faci bani de acasă?” sau „Intenționezi să faci bani ușor?”.
Micropași care te pot proteja de fraudă
- Evită contactul cu persoanele necunoscute care îți transmit bani sau te roagă să faci tranzacții în numele lor.
- Ferește-te să faci transferuri de bani obținuți în mod ilegal.
- Amintește-ți că această practică constituie infracțiunea de spălare a banilor, care este pedepsită prin Legea nr. 656/2002.
„Atacatorul” din online dating
Prin intermediul aplicațiilor de online dating sau a rețelelor sociale, fraudatorii inițiază conversații cu potențiale ținte care nu bănuiesc cine este cu adevărat în spatele ecranului.
După ce a cultivat o relație psihologică și ți-a câștigat încrederea, te va anunța că are nevoie urgentă să-i împrumuți bani pentru că „i s-a furat portofelul”, „cardul i-a fost blocat”, „are nevoie urgent de un bilet de avion” sau o altă cheltuială.
Deseori, acești atacatori pozează în persoane cu un stil de viață extravagant, suma de bani pe care i-o vei împrumuta pentru un scurt timp ne reprezentând o problema pentru situația lor financiară.
Micropași care te pot proteja de fraudă
- Nu trimite bani indivizilor cunoscuți doar în online.
- Fă diferența între ce ți se spune și ce îți dictează intuiția.
- Cere-i părerea unei persoane de încredere înainte de a sări să „oferi” ajutor financiar.
Prea frumos că să fie adevărat
Dacă o ofertă este prea frumoasă ca să fie adevărată, atunci cel mai probabil nu este adevărată.
Fie că trebuie să plătești o taxă pentru a putea intra în posesia unei moșteniri apărute de nicăieri sau pentru a avea acces la un premiu câștigat la un concurs la care nu ai participat, gândește-te de două ori înainte să dai curs acestor anunțuri.
O altă metodă care prezintă o ofertă unică este vânzarea unei mașini la un preț de neratat, prin intermediul unui anunț fals.
Cei interesați sunt îndrumați să depună o sumă de bani prin Money Gram sau Western Union pe numele unei rude, drept garanție, și să trimită apoi formularul pe e-mail către vânzător.
Ulterior banii sunt retrași în baza unui act de identitate fals, atacatorul neputând fi urmărit.
Micropași care te pot proteja de fraudă
- Nu trimite bani indivizilor cunoscuți doar în online.
- Fă diferența între ce ți se spune și ce îți dictează intuiția.
- Cere-i părerea unei persoane de încredere înainte de a sări să „oferi” ajutor financiar.
Important de reținut
În general, fiind precaut și având grijă de informațiile tale personale și financiare, poți minimiza riscul de a cădea victimă a unei fraude. În cazul în care crezi că ai fost ținta unei fraude sau ai devenit victimă, raportează imediat situația autorităților și instituțiilor financiare relevante pentru a lua măsuri corespunzătoare.