Gestionarea banilor pe durata studiilor

Cum să transformi anii de facultate într-un cumul de experiențe de succes

Gestionarea banilor pe durata studiilor

Cum să transformi anii de facultate într-un cumul de experiențe de succes

Printre cele mai memorabile amintiri din viața unui om se numără și studiile universitare.

Admiterea la facultate și dobândirea autonomiei personale ne oferă posibilitatea de a ne testa propriile abilități de viață și șansa de a învăța ce înseamnă gestionarea banilor. 

Pregătește-te pentru un nou început

 Dacă te numeri printre studenții care urmează să se mute într-un oraș nou, pentru a începe facultatea, cel mai probabil este prima dată când locuiești departe de familia ta. Această schimbare îți oferă oportunitatea pentru mai multă independență, dar și șansa de a învăța ce înseamnă deciziile financiare.

Gândul că nu vei avea destui bani pentru a-ți acoperi cheltuielile poate fi descurajator, iar gestionarea finanțelor tale poate deveni o provocare. De aceea, merită să iei în calcul ideea de a economisi câteva săptămâni sau chiar luni, înainte de a începe facultatea.

Fie că manifești mai multă chibzuință la cumpărături, fie că pui de-o parte din bursa de liceu ori banii primiți de la familie sau ai parte de un job de vară, toate acestea pot fi resurse importante pentru a reduce eventualul stres financiar și a începe cu dreptul viața pe cont propriu.   

Acordă importanță bugetului lunar

Bugetul presupune să ai în vedere faptul că banii se cheltuie ușor. Drept urmare, merită planificați cu chibzuință. Urmărește-ți cheltuielile pentru a înțelege unde se duc banii și creează un buget care să includă costurile fixe (școlarizare, chirie, utilități etc.) și cheltuieli variabile (mâncare, divertisment etc.) pentru a te asigura că te încadrezi cu brio în suma disponibilă. 

Când vine vorba despre buget, sugestia noastră este să ții cont de regula 50-30-20. Mai exact:

  • 50% din venit este folosit pentru nevoile de bază (cheltuieli esențiale);
  • 30% este despre dorințe și micile plăceri (cheltuieli neesențiale);
  • 20% este pentru economii.  

Fii atent la gestionarea datoriilor

Se spune că dacă n-ai datorii, n-ai griji. Cu toate acestea, uneori, recurgem la împrumuturile. Important este să apelezi la ele doar pentru ce ai cu adevărat nevoie și să restitui suma într-un timp cât mai scurt. Datoriile pot scăpa ușor de sub control, pot deveni o obișnuință și îți pot afecta atât bunăstarea financiară cât și starea psihică. 

Poți lua în calcul și o descoperire de card, dar monitorizează cu atenție cheltuielile și nu depăși limitele care te protejează financiar. Evită să acumulezi datorii mari, acestea pot deveni o adevărată povară financiară. 

Profită de reducerile pentru studenți

Cu siguranță știi de reducerea pentru abonamentul de transport în comun, dar și multe alte companii au reduceri și oferte pentru studenți.

Fie că vorbim despre muzee, servicii medicale ori bancare, cursuri online, abonamente la săli de sport, librării sau chiar magazine cu haine și încălțăminte, poți beneficia de un mic discount.

Accesează site-uri care se ocupă cu indexarea magazinelor care au oferte pentru studenți și poți găsi oferte avantajoase pentru nevoile tale.

 

Economisește regulat

Dacă poți pune deoparte o parte din bani, îți recomandăm să economisești în mod regulat (chiar și sume mici). Un cont de economii, te poate feri de surprize costisitoare atunci când te aștepți mai puțin.

Fie că este vorba despre economii pentru cheltuieli neprevăzute sau obiective pe termen lung, economisirea este mereu o alegere inteligentă financiar. 

Caută surse de venit suplimentar pentru studenți

După ce ai început să te acomodezi cu studenția, ia în considerare găsirea unui job part-time (ceva cu program flexibil) sau a unui internship, pentru a obține venituri suplimentare și a dobândi experiență de lucru (ce îți va folosi mai târziu).

Doar asigură-te că îți rămâne timp suficient pentru studiu și realizarea proiectelor aferente. Să nu uităm că sesiunea și examenele au prioritate, dacă intenționezi să finalizezi cât mai repede facultatea. 

Învață să gătești și evită restaurantele

Gătitul poate fi o provocare, dacă nu ai un minim de experiență. Dar mâncatul în oraș poate fi o provocare și mai mare pentru bugetul tău.

Poți căuta pe Google sau YouTube idei de mâncăruri simple și accesibile (pentru a economisi bani la capitolul mâncare).

Învață să-ți planifici mesele unei săptămâni și să incluzi în alimentație ingrediente bogate în nutrienți și vitamine. Majoritatea mâncărurilor își păstrează savoarea dacă sunt congelate în pungi sau caserole, iar tu vei avea o rezervă pentru zilele în care nu ai inspirație sau timp de gătit. Dar te poate ajuta și să eviți să arunci mâncarea. 

Redu cheltuielile impulsive

Evită cumpărăturile din impuls și lasă-ți timp de gândire, pentru a vedea dacă ai cu adevărat nevoie de un articol înainte de a-l cumpăra (haine, cosmetice, gadgeturi etc.).

Pentru a-ți fi mai ușor, poți să salvezi link-ul sau o poză cu articolul dorit, pentru a vedea dacă este de interes și peste câteva zile.

De asemenea, aplică regula recompensei. Alege să te răsplătești cu câteva ceva după o perioadă în care ai studiat sau muncit mai intens. Astfel, îți vei contura strategii bune de auto-control financiar.   

Limitează obiceiurile costisitoare 

Fii atent/ă la obiceiurile costisitoare, cum ar fi consumul excesiv de alcool, fumatul sau ieșirile frecvente în oraș. Acestea nu numai că pot dăuna sănătății, dar îți afectează și bugetul.

De asemenea, identifică tiparele tale de consum și alte cheltuieli ce pot fi reduse sau înlocuite cu alternative mai accesibile (comenzi de pizza, folosirea taxiului, vizite în mall, cafele etc.).

Acordă atenție și resurselor gratuite. Multe universități oferă resurse gratuite pentru studenți, cum ar fi bibliotecile, serviciile de consiliere psihologică sau diferite activități recreative.  

Nu încerca să ții pasul cu studentul popular

Rezistă presiunii de a-ți dori același stil de viață pe care-l au unii oameni din jurul tău sau, mai rău, oamenii din social media. Fiecare serie de studenți va avea cel puțin o persoană care va ieși în evidență (cu hainele, accesoriile sau mașina pe care o conduce) și care pare că se bucură de simpatia tuturor.

Decât să recurgi la comparații, mai bine, rezervă-ți timp să te relaxezi. Anii de facultate creează amintiri importante și prietenii care pot dura o viață.

Studiile universitare îți oferă posibilitatea să-ți cunoști mai bine colegii, să ieșiți în ferestrele dintre cursuri, să petreceți sau să vă bucurați de câte o vacanță.  

Tu știi ce profil de cheltuitor ai?

Gestionarea responsabilă a banilor implică găsirea unui echilibru între economisire, cheltuială și investiție, dar și o imagine clară a obiceiurilor noastre financiare.

Accesează quizz-ul și descoperă cât de pregătit ești pentru independență financiară.

Cum să faci alegeri financiare inteligente​?

Cum să îți gestionezi cheltuielile lunare

Te descurci financiar când locuiești singur