Infidelitatea financiară: o formă frecventă de trădare în cuplu

Infidelitatea financiară: o formă frecventă de trădare în cuplu

Cum se manifestă infidelitatea financiară?

Infidelitatea financiară este un concept uzitat pentru a descrie situația în care unul sau ambii parteneri ascund informații legate de bani sau se angajează într-un comportament financiar înșelător (fără știrea sau acordul celuilalt). Deciziile financiare reprezintă un aspect semnificativ al legăturii dintre parteneri, iar modul în care un cuplu le gestionează poate avea un impact profund asupra sănătății și longevității relației.

Experții consideră că motivele din culisele infidelității financiare (care este extrem de des întâlnită) sunt generate și de faptul că nu avem o bună educație financiară și că, pentru cei mai mulți dintre noi, subiectul banilor este greu de discutat. Situația devine și mai complicată când considerăm că ne-am gestionat greșit banii sau i-am folosit într-un mod cu care partenerul nostru nu ar fi de acord.

Abordarea infidelității financiare 

Infidelitatea financiară poate fi un indicator al unor probleme mai profunde în relație, fiind esențial să abordezi atât aspectele financiare, cât și pe cele emoționale ale problemei, pentru a restabili încrederea și a consolida respectul.

Comunicarea deschisă și sinceră, împreună cu angajamentul de a lucra împreună în gestionarea problemelor financiare sunt factori cheie în depășirea acestei situații.Pierderea locului de muncă este o provocare, dar păstrează încrederea în tine și în viitor. 

Iată șase pași pentru o relație sănătoasă din punct de vedere financiar

1) Inițiază o conversație

Începe prin a discuta cu partenerul despre preocupările, sentimentele și îngrijorările tale cu privire la bani și cheltuieli. Fii calm, non-acuzator și încurajează-l să-și împărtășească perspectiva.

2) Împărtășiți datele financiare

Transparența este cheia pentru rezolvarea problemelor financiare. Ambii parteneri ar trebui să fie deschiși cu privire la situația lor financiară - inclusiv datorii, venituri și cheltuieli.

3) Creați un plan financiar

Dezvoltați un plan pentru a putea aborda orice problemă de natură financiară, cum ar fi plata datoriilor ori economisirea pentru o vacanță sau renovarea locuinței. Acest plan ar trebui să implice ambii parteneri, să fie realist și realizabil.

4) Oferiți puțină libertate 

Omare parte dintre cei care au obiceiul de a ascunde cheltuielile invocă lipsa totală de control sau nevoia unui control mai mare asupra banilor. Dacă aceasta este problema, atunci fiecare dintre voi ar putea fi de acord să aibă un cont ce poate fi folosit pentru a satisface propriile dorințe și cheltuieli. Totuși, este important să comunicați unul cu celălalt, astfel încât cheltuielile să se încadreze în continuare în bugetul stabilit și pentru a nu strica ce ați început să reparați.

5) Cereți ajutor

Dacă simți că infidelitatea financiară cauzează daune semnificative relației, luați în considerare solicitarea asistenței unui consilier financiar sau a unui terapeut specializat în problemele de cuplu.

 

Stabiliți obiective financiare

Discutați pentru a stabili obiective financiare comune, cât și un buget care să se alinieze cu prioritățile, planurile și valorile voastre.

Amintește-ți că deciziile financiare sunt puternic legate de emoții, valori și povestea personală. Este esențial să lucrezi împreună cu partenerul tău și să acordați prioritate bunăstării relației voastre, în timp ce faceți alegeri financiare sincere și înțelepte.

Planifică pentru un viitor financiar independent

La BCR, beneficiezi de un plan financiar personalizat și gratuit, indiferent de venitul tău. 

Discută cu un specialist, setează-ți obiectivele financiare și află cum pui banii să lucreze pentru tine, fără obligația de a cumpăra vreun produs bancar și 100% gratuit.

Nu uita că fiecare micropas pe care-l faci în direcția potrivită te poate ajuta să-ți reduci anxietatea și să crești nivelul încrederii în sine. 

Cum să faci alegeri financiare inteligente​?

Te descurci financiar când locuiești singur

Cum îți reduci stresul financiar