Momente din viața ta

Ai un plan important pentru viitor?
Zâmbește cu gândul la toate posibilitățile și rezultatele minunate care te așteaptă. Următorul pas este să îți setezi bugetul.

Momente din viața ta

Ai un plan important pentru viitor?
Zâmbește cu gândul la toate posibilitățile și rezultatele minunate care te așteaptă. Următorul pas este să îți setezi bugetul.

Este minunat când visele încep să devină realitate. Poate că vrei să cumperi o casă, o vacanță aventuroasă într-un loc îndepărtat sau să devii maestru la scufundări. Îți suntem alături pentru etapa de planificare a bugetului!

Ți-am pregătit sfaturi și aplicații interactive pentru ca tu să îți setezi și să gestionezi bugetul cât mai eficient și să-ți îndeplinești obiectivul visat.

Ce e mai interesant de-abia acum începe!

Cum întocmesc un buget?

1

Orice buget începe cu documentare. Adună cât mai multe informații despre obiectivul pe care dorești să îl îndeplinești: ce etape are, în cât timp îți propui să îl îndeplinești, care este costul principal.

Realizează o estimare cât mai realistă, dar adaugă o marjă de eroare la buget.

Ia în calcul și cheltuieli conexe, ele se adaugă invariabil la costul total.

2

Analizează veniturile personale și rezervele existente. De asemenea, notează și cheltuielile recurente. Trebuie să trăiești în continuare, indiferent de obiectivul setat.

3

Pune în balanță sumele disponibile și costul obiectivului. Vezi în ce măsură îl poți îndeplini cu resursele existente sau dacă ai nevoie de bani în plus. Jurnalul finainciar te poate ajuta în planificare.

Am niște bani puși deoparte. Cum încep?

Ai deja o idee despre cât ai nevoie să economisești, dar nu știi exact cât să pui deoparte în fiecare lună? Regula 50/30/20 este printre cele mai eficiente strategii de economisire. Află mai multe despre regula 50/30/20 sau realizează o simulare de economii cu aplicația de mai jos.

Ce responsabilități financiare am între timp?

Acum, că ți-ai stabilit un obiectiv pe viitor, îți recomandăm să fii mai organizat cu cheltuielile uzuale. Fii sincer cu tine și analizează Ce tip de cheltuitor ești.

Este important să delimitezi atât sumele de bani pe care le vei folosi specific pentru îndeplinirea obiectivului, cât și cele pentru viața de zi cu zi, între timp.

  • Pentru obiectivul visat: poate ai nevoie de economisire sau un credit.
  • Cheltuielile zilnice: nu trebuie să renunți la acestea, dar îți recomandăm să fii mai atent la necesități versus dorințe.

Planifică din timp vizite la instituțiile de stat, dacă este necesar: de exemplu, pașaport pentru călătorii, aprobări pentru construcții, asigurări etc.

Cum îmi gestionez cheltuielile?

Pune pe hârtie veniturile sigure și cheltuielile recurente, pentru a avea o idee mai clară ce sume poți economisi. Încearcă acest instrument eficient, Jurnalul Financiar.

Când am nevoie de o finanțare?

  • Un proiect important are de obicei și costuri pe măsură. Te gândești să construiești o casă? Vezi ce ofertă de creditare ți se potrivește cel mai bine.
  • Te gândești să renovezi locuința, să o extinzi sau să o mobilezi? Un credit pentru amenajare poate fi soluția optimă efort-timp. Consultă un consilier specializat.
  • Visezi la o expediție curajoasă pe patru roți? Sau pe două? O ambiție de acest tip trebuie creditată cu atenție, calculează responsabil posibilitățile de investiție și de rambursare.
  • Vrei să te înscrii la o facultate în străinătate? Interesează-te de costurile de studii, dar și de cheltuielile cu chiria, transportul, asigurarea medicală.
  • Vrei să pornești un mic business DYI sau homemade? Să îți faci o seră de legume eco, un atelier de croitorie, un studio foto? Un credit poate acoperi instrumentele costisitoare necesare proiectului tău.
  • Îți dorești o mașină nouă? Poate un hibrid sau chiar o mașină 100% electrică? Un vehicul nou este cu siguranță o investiție pe termen lung, caută un program de finanțare sau plata în rate.

Am nevoie de un credit? Cum mă decid?

Fii sincer cu tine și posibilitățile de a economisi sau a strânge bani pe cont propriu.

Consideră și opțiunea unui credit. Încearcă Simulatorul de creditare pentru a vedea dacă este fezabil să soliciți unul.

Mai multe sfaturi despre cum să economisești

Educația financiară și iubirea

Cum să te concentrezi pe obiectivele tale în 5 pași

ABC-ul investițiilor. Planificare, principii și volatilitate

Sunt multe opțiuni. Cum mă decid ce să aleg?

Încă nu ești hotărât cum să îți finanțezi proiectul de vis? Programează o vizită la una dintre sucursalele noastre și discută cu un consilier specializat despre opțiunile financiare cele mai potrivite.