Când vine vorba de educație financiară, de cele mai multe ori discutam mai întâi despre noțiunile de bază: venituri și cheltuieli. Abia după ce începi să te organizezi din acest punct de vedere, poți merge mai departe către nivelul următor, economiile, și, abia apoi, poți ajunge și la investiții.
Ce sunt investițiile?
În ce instrumente financiare poți să investești
Trebuie să acorzi o atenție deosebită atunci când analizezi în ce instrumente financiare vrei să investești. Este foarte important să înțelegi că fiecare tip de instrument implică diferite tipuri de risc și randament.
Cu cât potențialul de câștig este mai mare (randament), cu atât crește și riscul instrumentului.
Hai să descoperim împreună câteva instrumente de investiții care ți s-ar putea potrivi
Fondurile de investiții
Instrumente financiare administrate de societăți de administrare a investițiilor (SAI), care strâng la un loc capitalul adus de oameni sau de agenți economici și îi investesc pe piețele financiare, oferind avantajul unui serviciu de investiții profesional și o diversificare mai bună a instrumentelor decât s-ar obține prin investirea într-un singur instrument financiar.
Cu alte cuvinte, fondul pune împreună sume mai mici sau mai mari de bani pentru a obține avantajele oferite de investițiile cu sume mari de bani.
Capital Plan – serviciul de investiții recurente al BCR, în fondurile de investiții
Prin Capital Plan investeşti automat o parte din veniturile lunare într-unul sau mai multe fonduri de investiții pe termen scurt, mediu sau lung, în funcție de nevoile şi obiectivele tale: studii, avans pentru achiziții importante, vacanță, atingerea confortului financiar la pensie, etc.
Iar în cazul în care nevoile sau obiectivele tale se schimbă, ai posibilitatea să modifici oricând serviciul Capital Plan. Suma minimă pe care o poți investi automat, lunar, este de 100 lei/ 20 EUR.
Obligațiunile
Instrumente financiare cu venit fix în care emitentul ia cu împrumut o sumă de bani și o rambursează la o dată ulterioară, cu dobândă.
Pentru investitori, obligațiunile sunt instrumente de credit: aceștia oferă credit cu valoarea nominală a obligațiunilor și primesc banii înapoi cu o dobândă anuală denumită cupon. La scadență, investitorului i se restituie valoarea nominală a obligațiunilor, iar datoria emitentului este integral rambursată.
Obligațiunile structurate cu capital garantat
Prin Obligațiunile structurate de la BCR, te bucuri de garanția capitalului investit pe o perioadă de până la 5 ani, de posibilitatea obținerii unui venit adițional în funcție de performanța activului suport, precum și de cunoștințele și experiența specialiștilor internaționali din sectorul investițiilor sustenabile.
Obligațiunile structurate cu capital garantat 100% de emitent sunt instrumente moderne și inovatoare, ce combină instrumente tradiționale precum obligațiunile, cu un activ de referință care, de cele mai multe ori, este o acțiune sau un indice bursier.
Acțiunile
Părți ale companiilor sau unități din capitalul acestora, care sunt vândute, în general, pentru a aduce un flux de fonduri în afacere. Atunci când deții una sau mai multe acțiuni într-o companie, ești acționar. Asta inseamnă că ai dreptul asupra unei părți din viitoarele câștiguri ale firmei, distribuite ca dividende. Pe lângă dividende, atunci când investești în acțiuni, poți câștiga și din evoluția pozitivă a prețului dintre momentul cumpărării și momentul vânzării.
Avertizare! Acesta este un material informativ și NU reprezintă o recomandare sau o ofertă de a contracta produsele sau serviciile de investiții prezentate. Produsele de investiții nu sunt produse de economisire și nici produse bancare, și sunt supuse unor riscurilor specifice piețelor financiare.
Investițiile din fonduri nu sunt garantate de Fondul de Compensare sau Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare. Performanţele anterioare ale produselor de investiții nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citește prospectul de emisiune și Documentul privind informațiile cheie destinate investitorilor (DICI/KID), înainte de a investi în instrumente financiare.
Pentru a putea achiziționa produse de investiții prin intermediul BCR, este necesar să semnezi Contractul de prestări de servicii de investiții financiare, pas pe care îl poți realiza simplu și rapid, direct din magazinul George > Investiții financiare sau în orice unitate BCR.
Bune practici în investiții
Odată ce te-ai decis că dorești să investești și ai trecut în revistă noțiunile de bază despre tipul de instrumente la care vrei să apelezi în acest sens, este bine să ții cont de câteva aspecte importante.
Planificarea financiară
Un comportament investițional corect presupune planificarea pe termen lung și stabilirarea unor obiective clare.
Există mai multe lucruri pe care le poți face atunci când vorbim despre planificare: stabilirea obiectivelor (termen scurt-mediu-lung), informarea din surse de încredere și stabilirea riscurilor pe care ți le poți asuma, evaluare periodică și ajustare, dacă este cazul, urmărirea progreselor.
- Stabilește obiectivele pentru care investești.
- Descoperă care sunt limitările? (exemplu: ai nevoie de bani peste 5 sau 10 ani)
- Cât vrei să investești lunar sau ocazional.
- Ce risc ești dispus să îți asumi?
- Păstrează o perspectiva pe termen lung.
Amintește-ți regula de inteligență financiară 50-30-20, atunci când îți calculezi bugetul.
Principiile investiționale
Sunt regulile pe baza cărora investești și care ar trebui să te ghideze, odată ce hotărăști să faci acest pas.
Fii informat. Pentru a fi un investitor rațional trebuie să fii informat. Atât cunoașterea, cât și conștientizarea riscurilor, te pot ajuta la stabilirea strategiei de investitii potrivite profilului tău de risc. Înainte de a încheia o tranzacție, citește cu atenţie prospectul de emisiune și cere toate informațiile și lămuririle de care ai nevoie.
Investește pe termen lung. În funcție de clasa de active în care ai investit, randamentul anual va fi proporțional cu riscul asumat, însă pe termen lung, istoria pieței financiare sugerează că investitorii sunt mult mai puțin expuși pierderilor dacă investiția este păstrată perioade mai lungi. În plus, este important să ramai încrezător în investiția ta pe termen lung, chiar dacă, pe termen scurt, vei întâlni momente de volatilitate crescută pe piețele financiare.
Diversifică. Este important să ai un portofoliu variat, cu multe clase de active. Astfel, vei putea să păstrezi un echilibru pe termen lung între riscurile asumate și câștigul potențial. Un portofoliu diversificat cuprinde diferite clase de active, exemplu: acțiuni, obligațiuni, aur, și expunere pe mai multe zone geografice.
Fii consecvent. Este important să investești recurent, chiar și sume mici. Astfel, profiți de volatilitatea pe termen scurt a piețelor, iar totalul sumelor investite crește constant. Pe de altă parte, o investiție mai mare, dintr-o singură tranșă, este mult mai influențată de volatilitatea pe termen scurt.
Atenționare! A fi investitor presupune asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cât mai ridicat. Produsele de investiții nu sunt produse de economisire și nici produse bancare.
Performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Citește prospectul de emisiune, înainte de a investi.
Volatilitatea pieței financiare
Se referă la creșterea sau scăderea valorii investițiilor și trebuie privită ca o mișcare normală a pieței, pentru care trebuie să fii pregătit și de care trebuie sa tii cont inainte sa iei decizia de investire.
Atunci când investești, banii tăi intră în economia reală care este impactată de diferite evenimente, unele cu impact pozitiv, altele cu impact mai puțin pozitiv, iar asta poate aduce o serie de incertitudini.
Economia reală se ajustează la noile evenimente și astfel, pot apărea perioade de volatilitate.
Perioadele de volatilitate sunt des întâlnite, și cu toate că ar putea părea o problemă pe termen lung, scăderile de piață pot reprezenta o oportunitate investițională, și nu un motiv pentru a vinde.
De ce sunt investițiile instrumente eficiente împotriva inflației?
Unii dintre noi, amânăm să investim pentru că pare prea complicat, însă gândind astfel, pierdem o parte din economiile strânse. Investițiile pot fi o modalitate prin care poți obține un potențial profit.
Dacă economisești sume de bani în contul curent, inflația va eroda încet, încet din economiile tale.
Uite un exemplu care să te ajute să înțelegi mai bine cum stă treaba cu investițiile:
Imaginează-ți că ai 10.000 lei în contul curent.
Cât crezi că ar valora această sumă în 30 de ani, cu o inflație de 2%?
Dacă răspunsul tău este undeva între 9.000 - 9.500 lei, ei bine, află că 10.000 lei de astăzi s-ar putea deprecia atât de mult, încât să valoreze 5.455 lei mai târziu, cu inflația de 2% la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, ai pierdut aproape jumătate din economii, fără să îi cheltuiești.
În plus, ratezi câștiguri suplimentare. Investițiile pot fi opusul inflației și îți pot aduce un potențial profit, fără un efort suplimentar din partea ta.
Investițiile ar putea să îți multiplice banii
În funcție de obiectivele tale, poți aborda 2 strategii de investiții:
- investești ocazional
- investești recurent și automat
Pentru mulți, cea mai la îndemână metodă este să investească periodic și într-un mod automatizat.
Cum funcționează?
Alegi produsul o singură dată, asiguri, lunar, suma în contul curent, iar investiția se procesează automat.
Imaginează-ți că ai început să investești acum 3 ani.
Ai pus deoparte 100 lei / lună, iar la finalul celui de-al treilea an ar trebui să ai 3.600 lei, nu?
În realitate, ai 4.178 lei*.
De ce? Datorită randamentului de 10% la fondul tău de investiții, tocmai ai câștigat 578 lei, cu 0 efort.
Destul de cool.
*Acest calcul constituie o simulare și nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanțele viitoare ale unui produs de investiții.
Cât de mulți bani poți strânge făcând investiții?
Este o întrebare la care nimeni nu îți poate oferi un răspuns. Perfomanțele anterioare ale unui instrument financiar, nu îți garantează perfomanțele lui viitoare. În schimb, dacă investești câtiva ani fără să scoți din banii respectivi, poți beneficia de avantajul capitalizării banilor.
Asta înseamnă că vei avea mai mulți bani decât ai investit. De aceea, oamenii care încep să investească mai devreme în viață, pot depăși cu mult performanțele celor care încep mai târziu, deoarece beneficiază de creșterea capitalizată pe o perioadă mai lungă de timp.
Cum te poți bucura de profitul pe care îl poți obține din investiții?
1. Poți pune deoparte pentru studiile copiilor.
2. Poți să îți faci o vacanță mai lungă.
3. Poți pleca într-un an sabatic.
4. Poți să îți asiguri o pensie liniștită.
5. Poți investi într-o casă mai mare.
6. Poți să te bucuri de toate lucrurile care îți aduc fericire.
Cu cât ești mai tânăr, cu atât mai mult ai posibilitatea de a aborda instrumente mai volatile. Astfel, ai posibilitatea de a câștiga mai mulți bani din aceeași sumă investită, iar mai târziu, poți transfera banii către instrumente mai conservatoare pentru a le păstra valoarea.
Ok, dar cum rămâne cu riscurile?
Veniturile câștigate din investiții sunt, de obicei, direct proporționale cu gradul de risc pe care vrei să ți-l asumi. Totuși, riscurile mari nu garantează profituri mai mari. Instrumente financiare pot crește și scădea, dar există probabilitatea să câștigi mai mulți bani decât ai investit. Ceea ce cu siguranță nu se va întâmpla dacă îi ții în contul tău obișnuit sau într-o „pușculiță”.
Riscurile pot fi diminuate printr-o planificare atentă, existând strategii pentru reducerea și administrarea riscului prin diversificare.
A fi investitor presupune informarea și asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cât mai ridicat. Fiecare persoană își asumă riscul în funcție de toleranța individuală față de acesta. Nu există o formulă universală de investiție și nu există instrument financiar fără risc!
Mituri despre investiții
Există o mulțime de mituri și frici în jurul investițiilor și cu siguranță te-ai lovit și tu, la un moment dat, de ele.
Teama ne poate împiedica să ne atingem adevăratul potențial sau să ne bucurăm de anumite lucruri. Pentru a putea lua o decizie obiectiva, este important să știi ce temeri sunt justificate și ce frici sunt ancorate în miturile despre investiții.
- Investitiile nu sunt neapărat “scumpe” și nu este obligatoriu să blochezi banii perioade foarte mari de timp, iar investițiile nu înseamnă neapărat să nu ai niciun ban la dispoziție.
- Investitiile nu te îmbogățesc rapid, iar investitorii nu pot obține câștiguri mari cu riscuri reduse.
Este important să reții că:
- Poți alege nivelul de risc cu care te simți confortabil
- Cu cât investești mai devreme, cu atât te bucuri de o flexibilitate mai mare.
Avertizare! Acesta este un material informativ și NU reprezintă o recomandare sau o ofertă de a contracta produsele sau serviciile de investiții prezentate.
Produsele de investiții nu sunt produse de economisire și nici produse bancare, și sunt supuse riscurilor specifice piețelor financiare. Performanţele anterioare ale produselor de investiții nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citește prospectul de emisiune şi Documentul privind informațiile cheie destinate investitorilor (DICI/KID), înainte de a investi în instrumente financiare.