* Conform studiului de țară pentru România privind evoluția pensiilor, întocmit de Comisia Europeană în 2021 („Romania - Country fiche on pension projections prepared for the Economic Policy Committee”), se estimează că în anul 2050 pensia publică Pilon I va reprezenta, în medie, 36% din ultimul venit salarial.
Avantajele pensiei facultative
Randamente competitive
și o politică prudențială de plasare a activelor pentru a-ți proteja economiile**.
Protecție financiară
atât pentru tine, cât și pentru cei dragi (sumele acumulate sunt proprietatea ta și se moștenesc, în condițiile legii).
* Garantăm că suma totală cuvenită va reprezenta cel puțin suma contribuțiilor nete minus comisioanele de administrare, în condițile prevăzute în prospectul schemei de pensii FPF BCR PLUS, disponibil pe www.pensiibcr.ro.
** Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.
Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS este administrat de BCR Pensii S.A.F.P.P. S.A., telefon 021 9503, website www.pensiibcr.ro.
Vreau să știu mai mult
Pensia facultativa este suma de bani pe care o putem pune deoparte pe parcursul vieții active, din veniturile salariale lunare.
Când nu vei mai avea un salariu lunar, aceasta este pensia suplimentară care te poate ajuta să-ți completezi pensia publică, de la stat, pentru cheltuieli precum vacanțele, serviciile medicale/stomatologice, renovarea casei sau altele.
Primesti un venit in plus GARANTAT dupa implinirea varstei de 60 de ani, indiferent cum evolueaza pietele financiare.
Astfel, îți garantăm că suma totală cuvenită va reprezenta cel puțin suma contribuțiilor nete minus comisioanele de administrare (în condițile prevăzute în prospectul schemei de pensii FPF BCR PLUS, disponibil pe www.pensiibcr.ro ). Sunt garantate și sumele transferate la FPF BCR PLUS de la un alt fond de pensii facultative (garanția nu este valabilă în cazul transferului de la FPF BCR PLUS către un alt fond).
Vezi direct în George sau în contul online gratuit 24 Pensie sumele acumulate în contul de pensie privată de la BCR Pensii.
Știi că banii de pensie sunt pentru protecția ta financiară pentru viitor
(intri in posesia lor dupa 60 de ani, mai devreme doar in caz de invaliditate, in conditiile legii). Deci, esti protejat de cumparaturi impulsive.
Sumele sunt proprietatea ta și se moștenesc, în cazul unui eveniment nefericit
Contribui lunar in functie de venitul tau
(de la min 35 lei pentru FPF BCR PLUS pâna la max 15% din veniturile salariale brute). Bineînteles, cu cât economisești mai mult, cu atât îți poate fi mai bine în viitor.
Ai avantaje fiscale:
sumele aferente contribuțiilor la pensia facultativă sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10%, în limita a 400 de euro pe an. Astfel, conform Codului Fiscal în vigoare, facând plata contribuției prin intermediul angajatorului, este mai simplu să economisești niște bani pe care altfel i-ai fi plătit ca și impozit.
Ai randamente competitive
și o politică prudențială de plasare a activelor, cu scopul de a-ți proteja economiile. Trebuie să ai în vedere faptul că performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.
Primești informații complete online:
cu opțiunea de Pensii Private din George* și contul online gratuit 24 Pensie ** știi mereu ce face pensia ta privată. Iar aici poți opta să primești scrisoarea de informare anuală de la BCR Pensii exclusiv prin mijloace electronice.
*Opțiunea de vizualizare a informațiilor despre pensia privată în George este valabilă doar pentru participanții la fondurile de pensii private administrate de BCR Pensii care sunt utilizatori ai platformei George.
** Opțiunea de vizualizare a informațiilor despre pensia privată în 24 Pensie este valabilă pentru toți participanții FPF BCR PLUS.
Cât plătesc?
0,1667%/lună
din activul total al Fondului
Află informații detaliate în Prospectul Fondului de Pensii Facultative BCR PLUS.
Cum îți iei o pensie facultativă BCR PLUS?
Digital, din aplicația George
Intri în George și aplici direct acolo. 100% online, simplu, rapid și inteligent*
O poți face de acasă sau de oriunde ai acces la Internet, de luni până duminica, în intervalul 08.00 – 22.30, iar pentru aceasta trebuie să ai la îndemână actul de identitate (vei primi un apel video din partea unui agent de marketing autorizat, apel posibil doar în cadrul acestui interval).
În unitățile BCR
Alternativ, poți veni cu actul de identitate în orice unitate BCR. Acolo poți aplica direct în George ori poți semna documentația în format fizic, în ambele cazuri fiind asistat de un agent de marketing autorizat.
Programează-te în orice unitate BCR în doar câțiva pași simpli. Apasă butonul de mai jos sau accesează secțiunea "Programări" din aplicația George. Selectează subiectul întâlnirii "Pensie Privată" din partea de jos a paginii de programări și ești gata. Expertul nostru BCR te așteaptă.
Și...gata! Vezi la orice oră sumele acumulate în cont și evoluția pensiei tale facultative direct din aplicația George* ori în contul tău online gratuit 24 Pensie**.
* Opțiune valabilă doar pentru utilizatorii platformei George
** Opțiune valabilă pentru toți participanții
Ce este bine să știi despre pensia facultativă BCR PLUS:
- După ce semnezi actul individual de aderare la Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, vei primi un exemplar original al actului individual de aderare și prospectul simplificat al schemei de pensii. În cazul în care achiziționezi pensia facultativă BCR PLUS direct în George, vei primi aceste documente prin mesaj în mesageria George și le vei putea descărca direct de acolo.
- După semnare, poți merge la angajator cu o copie a actului de aderare pentru a reține și vira plata contribuției la pensia ta facultativă. Îți recomandăm această variantă în loc de plata individuală, deoarece este cea mai comodă pentru tine: scapi de grija plăților lunare și te bucuri imediat de deducerea fiscală de la plata a impozitului pe venitul din salariu.
- În cazul în care nu faci plata prin angajator, poți seta o plată recurentă (Standing Order) și scapi de grija plății lunare a contributiei (dacă ai George, o poți seta direct de acolo, în cadrul optiunii tale de Pensii Private) • Ai permanent acces la prospectul detaliat pe site-ul BCR Pensii, așa că îl poți accesa ori de câte ori ai nevoie.
- La data menționată în actul individual de aderare ca fiind data plății contribuției la pensia facultativă, este necesar să efectuezi plata contribuției la fond pentru pensia ta facultativă. Atenție, contribuțiile se alocă în baza CNP-ului tău, care trebuie menționat în instrucțiunile de plată.
- Important: dacă nu plătești prima contribuție în următoarele 6 luni de la semnare sau o plătești fără a menționa CNP-ul în detaliile platii, iar aceasta nu poate fi alocată, atunci actul tău de aderare la FPF BCR PLUS va fi anulat.
Care e valoarea contribuției?
Contribuția poate varia în funcție de venitul tău. În cazul în care ești la început de carieră și veniturile tale sunt mai mici, poți contribui cu minim 35 de lei pe lună. Această sumă poate fi echivalentul unei pizza comandate acasă sau al unui bilet la cinema.
Pe măsură ce veniturile tale cresc, poți crește contribuția cu până la maxim 15% din venitul tău salarial lunar brut sau asimilat acestuia.
Vrei să câștigi și mai mult? Profită de avantajele deductibilității fiscale cu o contribuție lunară optimă de circa 162 lei pe lună*
* Conform prevederilor fiscale actuale, contribuția ta la pensia facultativă este dedusă din baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii, în limita a 400 euro pe an, la data efectuării plății. Calculul este efectuat la un curs Euro de 4,9 lei (162 lei x 12 luni = circa 400 Euro).
Cum plătești?
Contribuția poate fi platită:
- din resursele tale financiare
- din resursele angajatorului tău, dacă acesta decide să îți ofere beneficiul unei pensii facultative
- poate fi împărțită între tine și angajatorul tău, conform înțelegerii între părți.
În toate cele trei cazuri de mai sus, plata contribuției poate fi făcută prin intermediul angajatorului tău. Dacă alegi să efectuezi plata contribuției prin intermediul angajatorului tău, este necesar să îi trimiți angajatorului tău o copie a actului individual de aderare. În acest caz, angajatorul tău va fi cel care va vira contribuția în contul fondului de pensii facultative și tot el va calcula și deductibilitatea fiscală care îți revine ție, ca angajat – așa că tu scapi de griji.
Plata contribuției se va efectua lunar în contul colector al Fondului, deschis la banca BRD GSG, cod IBAN RO53BRDE450SV23245054500. Plata poate fi făcută prin transfer bancar sau ordin de plată, după preferință.
Indiferent de metoda aleasă, nu uita să completezi însă Codul Numeric Personal în câmpul dedicat detaliilor plății. Alocarea contribuțiilor se realizează numai în baza lui, ca urmare va trebui să îl scrii cu mare atenție.
Contribuţia la pensia facultativă poate fi modificată oricȃnd
Contribuția la Fondul de Pensii BCR PLUS este de minim 35 de lei și de maxim 15% din venitul tău salarial brut. Poți opta pentru o valoare a contribuției optimă* din punct de vedere fiscal, de aproximativ 162 lei pe lună. Cu alte cuvinte, poți adapta valoarea contribuției la situația ta financiară. Cu cât contribuția la pensia ta facultativă este mai mare, cu atât vei economisi mai mult pentru pensia ta și te vei bucura de o stabilitate financiară mai mare la pensie.
Contribuţia la pensia facultativă poate fi suspendată sau poate fi reluată oricȃnd
Dacă traversezi o perioadă mai dificilă, poți solicita să suspenzi plata contribuției în orice moment, cu certitudinea că o poți relua oricând. Această decizie nu va afecta activul personal acumulat deja, acesta fiind investit în continuare. În plus, ai opțiunea de a relua oricând plata.
Drept urmare, pentru a relua sau suspenda plata, nu trebuie decât să completezi o cerere de modificare a termenilor contractuali, să o printezi și semnezi, apoi să o trimiți către noi prin e-mail la adresa pensiibcr@bcr.ro , prin fax la 021.232.40.35 sau poștă la adresa Șoseaua Orhideelor nr. 15D, Clădirea The Bridge 1, etajul 2, Sector 6, București, cod poștal 060071.
*contribuția ta la pensia facultativă este dedusă din baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii, în limita a 400 euro pe an la data efectuării plății