Când se gândesc la economii, mulți oameni nici nu-și dau seama de unde să înceapă. De la deschiderea unui cont de economii, până la investiții pe termen lung, există multe opțiuni pe care le poți urma pentru a pune bani deoparte.
În acest articol îți prezentăm 10 dintre cele mai simple acțiuni pe care le poți face pentru a economisi fără a trece la măsuri stricte.
1. Nu fă schimbări drastice și bruște.
Deși poate părea o soluție bună să începi să economisești mult și deodată, la fel ca în cazul dietelor prea restrictive, aceasta nu se dovedește a fi o idee bună pe termen lung. Regulile drastice impuse pot deveni prea greu de respectat.
2. Crează un buget lunar și reevaluează-l o dată la 3-4 luni.
Este important să realizezi o estimare a cheltuielilor lunare, dar fără să detaliezi inutil. Câteva categorii de cheltuieli generale, precum „Mâncare”, „Îmbrăcăminte și încălțăminte” și „Divertisment”, sunt mai mult decât suficiente. De asemenea, după câteva luni de la crearea bugetului, este recomandat să îl reevaluezi pentru a putea ajusta sumele cheltuite în anumite categorii de cheltuieli.
3. Notează-ți toate cheltuielile.
Deși poate părea contra ideii de a avea numai câteva categorii generale, acest pas este esențial pentru a observa pe ce anume se duc bani pe care ai putea să îi pui deoparte. De asemenea, această practică te poate ajuta în a renunța la cheltuieli care nu sunt esențiale, cum ar fi abonamente pe care nu le utilizezi suficient sau comenzi periodice pe care le faci din obișnuință.
4. Planifică-ți săptămâna în avans.
Cu cât ești mai bine pregătit și știi mai multe detalii despre săptămâna care te așteaptă, cu atât scad șansele de a avea nevoie să plătești pentru servicii sau livrări rapide, taxe considerabil mai mari față de cele obișnuite.
5. Coordonează-ți cumpărăturile majore cu perioadele de reduceri anuale.
În cele mai multe cazuri, marile magazine au câteva sesiuni de reduceri sezoniere. De exemplu, costumele de baie sunt cele mai ieftine spre sfârșitul lunii august, când magazinele trebuie să facă loc pentru colecțiile de toamnă. La fel se întâmplă cu adidașii și tenișii în luna noiembrie, când trebuie să se facă loc pentru bocanci și încălțările de iarnă.
6. Pune deoparte bancnotele de 5 lei pe care le primești rest.
De multe ori, poate apărea tentația de a cumpăra ceva, oricât de mic sau ieftin, numai pentru că ai acei 5 lei la îndemână. Dar în timp, acei 5 lei se pot aduna în sume mari de bani, motiv pentru care, la sfârșitul zilei, sau oricând ai ocazia, cel mai bine este să îi pui deoparte, într-un loc mai puțin accesibil.
7. Evită să salvezi datele cardului în browser.
Chiar comoditatea s-ar putea să te salveze de cheltuieli inutile. Dacă trebuie să te ridici de pe scaun sau de pe canapea atunci când dorești să cumperi ceva de pe Internet s-ar putea să reevaluezi necesitatea achiziției respective și, dacă ajungi la concluzia că nu este vorba despre ceva complet justificabil, să renunți la aceasta.
8. Nu cumpăra mâncare porționată.
Mâncarea deja feliată sau ambalată individual presupune procese în plus realizate de producător, ceea ce înseamnă un preț final mai mare pentru tine. Achiziționează bucăți mai mari pe care să le feliezi acasă sau, în cazul anumitor supermarket-uri, să ceri felierea lor după cântărire.
9. Cumpără mâncare congelată.
În majoritatea cazurilor, carnea și legumele congelate sunt mai ieftine. Acest lucru se datorează faptului că producătorul și magazinul trebuie să treacă prin mai puține procese pentru a o livra într-o stare perfectă. De asemenea, aceste produse sunt și mai proaspete de obicei, pentru că sunt congelate imediat după recoltare.
10. Nu te descuraja dacă treci peste limita din buget.
Mai ales în primele luni, se poate dovedi destul de dificil să te ții de buget, exact așa cum ai planificat. Important este să perseverezi și să nu renunți la acesta, mai ales că este o practică ce se dovedește a fi utilă pe termen lung.
De azi economisești cu George
Mărunțișul la saltea și pușculița nu mai sunt de încredere. Mai bine pui banii deoparte în contul tău de economii MaxiCont. Îl deschizi rapid, îl alimentezi automat și îl accesezi oricând ai nevoie 100% online, direct din George.