Banca Comercială Română a depășit cifra de 5 miliarde lei finanțări acordate proiectelor de infrastructură dezvoltate de autoritățile publice locale în perioada 2005 - 2015. Cea mai mare parte a finanțărilor au fost atrase pentru reabilitarea infrastructurii rutiere (drumurile județene și comunale, precum și străzile urbane ori rurale care sunt în responsabilitatea autorităților locale), iar BCR a susținut reabilitarea acestora din urmă cu aprox. 2.6 miliarde lei. O altă categorie majoră de proiecte a vizat intervenții dedicate pentru îmbunătățirea calității vieții: legături rutiere între comunități izolate, reparații ale școlilor și spitalelor, construcția de locuințe sociale, centre de asistență socială și îngrijirea persoanelor cu dizabilități, infrastructură de apă, canalizare și managementul deșeurilor.

Aproximativ 1 miliard de lei reprezintă co-finanțări ale proiectelor realizate cu fonduri europene aferente programelor operaționale de care a beneficiat România în perioada 2007-2013, în special prin Programul Operațional Regional și Programul Național de Dezvoltare Rurală. La acestea se adaugă Programul Operațional Sectorial Mediu (sisteme integrate de management al deșeurilor) precum și o serie de Programe de Cooperare Transfrontalieră.

Ioana Gheorghiade, Director Executiv Sector Public și Finanțarea Infrastructurii în cadrul BCR subliniază faptul că se impune din ce în ce mai mult dezvoltarea strategică a infrastructurii pentru transportul de mărfuri și a celei educaționale pentru atragerea / păstrarea investitorilor în România: „Dacă nu se schimbă nimic în această privință, investițiile se vor concentra în continuare în capitală și în orașele mari cu forța de muncă calificată ori în zona de Vest cu lanțul logistic care s-a dezvoltat în acea zonă cu acces rapid la autostrăzile din Ungaria. Fără o extindere a infrastructurii interesul companiilor private se mută pe piețele externe, iar investitorii străini vor prefera Polonia sau Ungaria. Potențialul de dezvoltare al României este pus în pericol.”

In ceea ce privește infastructura socială, BCR a acordat finanțări de aprox. 1,7 miliarde RON, în principal pentru reabilitări de școli, spitale, proiecte de eficiență energetică pentru domeniul locativ, reabilitarea siturilor istorice.

Ștefan Buciuc, Director Departament Autorități Publice în cadrul BCR, a remarcat: „Dezvoltarea infrastructurii este critică pentru creșterea calității vieții în regiunile mai puțin dezvoltate. La nivel național, în regiunile mai puțin dezvoltate, finanțările acordate de către bancă au urmărit cu preponderență dezvoltarea rețelelor de apă / canalizare, dezvoltarea infrastructurii de management a deșeurilor, infrastructura rutieră, iluminat și transport public ori reabilitarea siturilor istorice.”

În ceea ce privește prioritățile Băncii Comerciale Române pe termen scurt și mediu, oficialii BCR au punctat următoarele:

  • Susținerea proiectelor co-finanțate cu fonduri europene atât cele în curs de finalizare derulate în cadrul POR 2007 – 2013 cât și cele care urmează să fie implemenate prin programul 2014 – 2020.
  • Finanțarea dezvoltării infrastructurii sociale, educaționale și de transport în zonele mai slab dezvoltate ale României, în linie cu misiunea băncii de a fi aproape de comunitățile unde este prezentă.
  • Finanțarea dezvoltării infrastructurii de mediu.
  • Cooperarea între mediul privat și public pentru dezvoltarea proiectelor esențiale, inclusiv în format PPP.

BCR încurajează orice proiect care presupune eliminarea birocrației și creșterea transparenței procesului de achiziție publică și un mediu competițional corect și etic.

*  *

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,4 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor şi 510 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM - peste 2.000 de bancomate şi POS - 13.500 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce. 

*  *

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.500 de angajati deservesc 16.2 milioane de clienti in cadrul a 2.800 de filiale din 7 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La sfarsitul primului trimestru din 2015, Erste Group detinea active totale in valoare de 202,6 miliarde EUR si inregistra un raport cost/venituri de 56,1 %. Indicele capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) s-a situat la 10,2%.

*  *

BCR - Comunicare Externă

Alina Daneasa, e-mail: alina.daneasa@bcr.ro

Această informaţie este disponibilă şi pe pagina noastră web la: www.bcr.ro

Pentru detalii referitoare la produsele si serviciile BCR va rugam sa folositi urmatoarele modalitati de contact

InfoBCR

Web: www.bcr.ro

Email: contact.center@bcr.ro

TelVerde: 0800.801.BCR (0800.801.227), apelabil gratuit din toate reţelele naţionale