• Acordarea primei de stat reprezintă o investiție pentru Stat. Coeficientul de multiplicare poate ajunge de până la 3 - 3.5 ori a investiției Statului prin prima de stat.
  • Pentru aproximativ 500 milioane lei investiti de stat pe o perioada de 5 ani in sistemul Bauspar prin acordarea primei de stat, Statul va încasa înapoi cel puțin 1.757 mil. lei numai din taxe și impozite
  • IRSOP: 75% dintre cei care economisesc în sistemul Bauspar, utilizeaza fondurile (economii, dobanzi, prima de la stat) pentru îmbunătățirea spațiului locativ al familiei
  • Prima prioritate a 600.000 de familii de romani este îmbunătățirea confortului locativ, într-o țară cu cel mai învechit stoc de locuințe din UE - conform Eurostat.
  • Veniturile medii ale romanilor sunt circa la jumătate cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcții este relativ similar cu cel din România.

O analiza de impact a Asociatiei Bancilor de Locuinte din Romania releva faptul ca stimularea cetățenilor să participe activ și să economisească prin sistemul economisire-creditare in regim colectiv pentru scopuri locative, prezintă multiple avantaje:

  • Statul contribuie activ la maturizarea sistemului prin creșterea atractivității economisirii pe termen lung, cu consecința formării rapide a masei de repartizare din care se acorda credite celor care doresc;
  • Sistemul Bauspar are un rol educativ, promovând un comportament diligent în sensul economisirii constante, pe o perioadă lungă de timp, în scopul formării capitalului;
  • Prima de stat se va întoarce în mod incontestabil la buget prin intermediul taxelor și impozitelor generate în lanț de locurile de munca menținute și create atât pe orizontală cât și vertical, de investițiile realizate de români în îmbunătățirea confortului locativ.

O cercetarea IRSOP efectuata in acest sens in anul 2015 evidențiază că finanțarea investițiilor în domeniul locativ se bazează doar 30% pe credite bancare, si 70% pe fonduri proprii reprezentate de: economii 41% (sistemul Bauspar ajutând acest scop), si venituri 29%.

75% cei care și-au adus an-de-an economiile în sistem, dar fără a accesa ulterior credite, au declarat că sumele pe care le-au retras ulterior (economiile lor + dobânzi + prima de stat) le-au utilizat tot pentru îmbunătățirea spațiului locativ al familiei ( se arata intr-un studiu al BCR Banca pentru Locuinte , realizat de IRSOP).

Mai mult, dacă în anul 2011 volumul total al creditelor pentru domeniul locativ era de doar  55 mil RON, în anul 2015 totalul creditelor acordate însuma 294 mil. RON. Sistemul de economisire-creditare este singurul care a cunoscut o crestere constanta, an de an, chiar si dupa 2010, in toata perioada de criza economica.

Efortul financiar al Statului pentru o perioadă viitoare de 5 ani ar ajunge la aprox. 500 mil lei, cu consecința că Statul va încasa înapoi cel puțin 1.757 mil. lei numai din taxe și impozite, ajungând astfel la un coeficient de multiplicare de până la 3 - 3.5 ori a investiției Statului prin prima de stat.

Dacă sistemul Bauspar ar funcționa normal, până în 2020 s-ar putea realiza investiții pe baza acestui sistem Bauspar de pana la 1 miliard de Euro, ceea ce ar reprezenta un important vector de creștere economică și bunăstare pentru sute de mii de familii de români.

Prima prioritate investițională a aproape 600.000 de familii de romani este îmbunătățirea confortului locativ într-o țară cu cel mai învechit stoc de locuințe din UE - conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale romanilor sunt circa la jumătate cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcții este relativ similar cu cel din România.

SISTEMUL BAUSPAR

Ce este economisirea și creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ?

Mecanismul de economisire și creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cunoscut pe plan internațional sub denumirea de Bauspar1, reprezintă un sistem bancar special, implementat prin intermediul unor instituții bancare specializate („băncile pentru locuințe”), reprezentând o alternativă pentru finanțarea dezvoltării sistemului locativ, atât pentru construcția/achiziționarea de noi locuințe, cât și pentru modernizarea celor existente.

În esență, sistemul funcționează după următorul mecanism: orice persoană interesată încheie un contract de economisire-creditare, prin care se obligă ca pentru o perioadă de timp determinată, să economisească o anumită sumă de bani

Statul încurajează efortul cetatenilor, indiferent de varsta, de a îmbunătăţi conditiile  locative, de a renunţa la consumul imediat în beneficiul investiţiilor pe termen lung în domeniul locativ, prin acordarea primei de stat, conform legislatiei in vigoare.

La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit cu dobanda fixa.

1 Cuvântul provine din limba germană fiind compus din verbele „bauen” – a construi și „sparen” – a economisi.