București, 21 mai 2020 – Grupul Banca Comercială Română, prin BCR, BCR Social Finance și Fundația Erste, pune la dispoziția sectorului non-profit din România finanțări în sumă totală de 730.000 de euro, cu dobândă zero în 2020, pentru a-l ajuta să depășească actuala situație de criză generată de pandemia provocată de noul coronavirus.
Dobânda este subvenționată 100% de Fundația Erste pentru utilizările din credit efectuate până la 31 decembrie 2020. Finanțările sunt acordate în lei și pot avea ca destinație acoperirea capitalului de lucru sau implementarea proiectelor europene cu fonduri nerambursabile. Creditele se acordă pe o perioadă de 12-18 luni, în cazul capitalului de lucru, sau 3 luni după data încasării grantului sau subvenției, în cazul prefinanțărilor europene sau granturilor de diverse tipuri.
“Sectorul non-profit a fost unul dintre cele mai dinamice segmente ale societății românești în toată această perioadă marcată de pandemie, din martie până în prezent. ONG-urile au strâns fonduri, măști, echipamente, alimente pentru oamenii din prima linie. S-au implicat în educație, tehnologie, au contribuit la menținerea României în stare funcțională, în ciuda provocărilor. Și au făcut-o bine, însă, în ciuda campaniilor de strângeri de fonduri, în care cele mai vizibile și notorii asociații reușesc să se auto-finanțeze, restul de ONG-uri se confruntă în multe cazuri cu un deficit de lichiditate ce le poate afecta funcționarea. De aceea, noi credem că mobilizarea unor astfel de finanțări, așa cum sunt cele pe care le oferim prin acest program, poate veni în mod real în sprijinul acestor organizații”, spune Ștefan Buciuc, CEO BCR Social Finance.
Fondurile puse la dispoziție prin acest program sunt limitate și vor fi alocate, în funcție de solicitări, până la data de 31 iulie 2020. Creditele vor fi acordate organizatiilor non-profit care pot face dovada înregistrării la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor și care pot dovedi existența impactului social creat în societate. Celelalte condiții de eligibilitate pentru acordarea liniilor de finanțare sunt următoarele:
· Existența a minimum trei exerciții financiare încheiate pentru BCR și a cel puțin două exerciții financiare în cazul BCR Social Finance – condiție obligatorie
· Dimensionarea clară a nevoii de finanțare și sursele de rambursare ale creditului – condiție obligatorie
· Neînregistrarea în ultimul an sau la ultima balanță a unui capital propriu negativ – condiție non-eliminatorie (în cazul BCR Social Finance)
· Neînregistrarea unor pierderi nete în ultimii 2 ani financiari consecutivi – condiție non-eliminatorie (în cazul BCR Social Finance)
Dobânda va fi subvenționată de Fundația Erste pe tot parcursul anului 2020, urmând ca, din 2021, aceasta să fie achitată de către client. În cazul BCR, aceasta înseamnă o dobândă variabilă formată dintr-o marjă fixă de 2%-3.5% + ROBOR 6M, cu un comision de acordare cuprins între 0%-0.2% și unul de analiză între 0 și 500 lei, în timp ce la BCR Social Finance e vorba de o dobândă fixă de 6%, cu un comision de acordare fix de 0.2% și unul de administrare de 3,6% anual.
Detalii pot fi obținute la adresele de mail FinantariONG@bcr.ro (BCR) sau info@bcr-socialfinance.ro (BCR Social Finance).
* *
BCR Social Finance S.A. este o instituție financiară nebancară (IFN), subsidiară a Băncii Comerciale Române, înființată în 2009 sub denumirea de good.bee Credit (GBC). In prezent ea reprezinta asocierea dintre Erste Social Finance Holding GmbH (51%) si Banca Comerciala Romana S.A. (49%). BCR Social Finance IFN este supusa legislatiei specifice si regulamentelor emise de catre si sub supravegherea Bancii Nationale. Erste Social Finance Holding GmbH este componenta de incluziune financiara a Grupului Erste (60%) si Fundatiei ERSTE (40%). Infiintata in 2008 de catre Fundatia ERSTE si Grupul Erste, scopul sau fiind acela de a contribui la prosperitate si de a facilita accesul la servicii financiare pentru toti, prin investiții integrate în infrastructură socială, servicii sociale, capital uman și dezvoltarea abilităților, inovație, microfinanțare și economie socială în regiunea CEE.
* *
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 19 centre de afaceri și 17 birouri mobile dedicate companiilor și 430 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de bancomate - 2.000 de bancomate, 15.300 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.
* *
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajați deservesc 16,2 milioane de clienți în cadrul a 2.500 de filiale din 7 țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia). La sfârșitul lui 2018, Erste Group deținea active totale în valoare de 236,8 miliarde EUR, înregistra un profit net de 1,79 miliarde EUR, precum și un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.