Această tranzacție marchează mai multe premiere pe piața din România:

  • Este prima tranzacție bancară de tip euroobligațiuni verzi
  • Registrul final de ordine la reoffer, de 1,75 miliarde de euro, constituie cea mai mare emisiune senior din istorie pentru orice emitent financiar sau corporativ din România
  • Reducerea spread-ului cu 50 de puncte procentuale, de la indicația inițială de dobândă de 8,00%-8,25% până la valoarea finală de 7,625%, reprezintă cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru o tranzacție realizată de o instituție financiară din CEE
  • Cu peste 155 de conturi diferite, această tranzacție poate fi considerată, în universul emitenților instituțiilor financiare europene, una dintre cele mai diversificate din punct de vedere al distribuției de investitori
  • Emisiunea a fost distribuită de Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V. și J.P. Morgan SE în calitate de Co-Manageri ai Registrului de Ordine (Joint Bookrunners), BCR având rol de Co-Lead Manager

 

Noua emisiune de obligațiuni lansată de BCR marchează debutul băncii pe piețele internaționale de capital și constă în euroobligațiuni senior nepreferențiale,  4NC3, care au o maturitate de 4 ani, cu posibilitatea răscumpărării anticipate după 3 ani. Emisiunea urmează să fie listată la Bursa de Valori din Viena și București și este, totodată, prima emisiune internațională de euroobligațiuni verzi a unei bănci  din România. În plus, se înscrie în demersurile BCR de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, prin încurajarea comportamentelor responsabile față de mediu, printr-o mai bună guvernanță și creșterea gradului de implicare socială. Până la momentul acestei emisiuni, în ultimii trei ani, BCR a emis obligațiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenți activi de la Bursa de Valori București. Se estimează că emisiunea va primi un rating de Baa2 din partea Moody’s (în linie cu ratingul acordat Programului Multi Emitent de Obligațiuni pentru astfel de emisiuni) și BBB+ din partea Fitch.

Procesul de construire a registrului de ordine a evidențiat un interes puternic din partea investitorilor, astfel încât în primele ore după deschidere au fost înregistrate ordine de peste 1 miliard de euro, valoare care a crescut la peste 1,9 miliarde de euro la închiderea registrului, în doar câteva ore, ceea ce a permis stabilirea unui cupon de 7.625%, semnificativ redus față de nivelul indicativ inițial de 8.00%-8.25%.

Distribuția a fost diversificată, cu peste 155 de investitori și a beneficiat atât de atenția investitorilor străini, cât și de cea a investitorilor locali. Peste 60% din emisiune a fost alocată investitorilor instituționali interesați de active verzi, cu participarea notabilă a International Finance Corporation (IFC) și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De altfel, veniturile obținute din emisiunea de euroobligațiuni vor fi direcționate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi și clădiri verzi.

Nouă emisiune de obligațiuni BCR reprezintă o premieră pe piața financiar-bancară din România, fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din România. Este, de asemenea, a opta emisiune de obligațiuni a BCR și susține demersurile băncii în dezvoltarea pieței de capital din România, dar și profesionalismul echipei care a coordonat și planificat această lansare.  

Emisiunea de obligațiuni s-a dovedit una de succes încă de la început, în condițiile în care a fost inregistrat un volum semnificativ de ordine, de  1,9 miliarde de euro, cu mult peste suma minimă vizată de 500 milioane de euro. Aceasta a dus la creșterea valorii emisiunii la 700 milioane de euro. Volumul final reflectă angajamentul nostru față de piață în ceea ce privește planurile de emisiuni viitoare, precum și intenția fermă de a dezvolta o relație bazată pe încredere cu investitorii noștri.

Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o dețină băncile pentru a absorbi pierderile, cerințele minime pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL) și ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluție.