Nu putem trăi fără reguli: aplică regula 20/50/30 pentru planificarea bugetului personal










Nu putem trăi fără reguli: aplică regula 20/50/30 pentru planificarea bugetului personal

Mai ales în această perioadă, planificarea financiară personală devine un execițiu important și obligatoriu pentru că doar așa înțelegem de ce este bine sa economisim și ce putem face pentru a ne optimiza cheltuielile recurente.

 În primul rând, chiar dacă trăim o perioadă de incertitudine, este important să ne păstrăm obiectivele financiare pe termen lung pentru că odată ce provocările cu care ne confruntăm acum vor fi de domeniul trecutului, vom fi mai aproape cu câțiva pași de obiectivul nostru financiar.

În al doilea rând, este important să fim atenți la modul în care ne împărțim bugetul în următoarele luni și să încercăm să folosim regula 20/50/30, care presupune trei pași simpli

·         20% din veniturile noastre trebuie sa meargă spre un fond de economii

·          50% din venit reprezintă sursă de satisfacere a nevoilor precum: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, rate etc.

·         30% trebuie alocați satisfacerii dorințelor, chiar dacă deocamdată nu putem pleca în vacanțe sau nu ne putem bucura de alte activități, lucrurile se vor schimba și e bine să avem puși bani deoparte pentru micile dorințe. În plus, ne putem bucura de mici dorințe ca  un bilet de teatru la o piesă care rulează online, achiziția unui nou album de muzică sau a unor cărți, haine sau comanda la un restaurant bun care face livrări acasă etc)

Dacă ți se pare greu să îți împarți bugetul personal astfel, nu te descuraja. Începi cu pași mici și încearcă să reduci cheltuielile inutile pentru a putea să ai un buget echilibrat care să-ți ofere stabilitate și liniștea că poți depăși situațiile mai dificile.

  • 12 lucruri pe care le putem controla

    Perioadele dificile pot fi și motive de introspecție, creștere a rezilienței, dezvoltare a unor obiceiuri sănătoase, inclusiv financiare.
    Așa că ce-ar fi să înlocuim teama, ...

  • Cafea sau 7000 lei

     Dacă tot stăm mai mult timp pe-acasă și consumăm cafeaua pe care o pregătim noi, ce-ar fi dacă am pune echivalentul unei cafele zilnice deoparte?

  • Frica ne îndeamnă să cumpărăm mai mult

    Întrucât ne aflăm într-o situație dificilă care ne perturbă mersul normal al vieții noastre zilnice, mulți dintre noi simțim teamă și alte emoții negative care pot să ne îndemne să luăm decizii neinspirate care să ne afecteze bugetul.