Sezonul 2. Episodul 5
Cum depășesc industriile creative provocările financiare. O discuție cu Cristian Lupșa
În episodul 5 din sezonul 2 al podcastului, invitatul Nicoletei Deliu este Cristi Lupșa, care ne-a povestit despre încercările prin care a trecut în 12 ani de la lansarea Decât o Revistă, de la cum este să lucrezi voluntar, ce înseamnă lucrurile de calitate făcute cu resurse puține, cum se bat cap în cap valorile cu profitul și cât de importantă este transparența financiară în managementul unei afaceri creative.
Cristi a făcut primii bani în facultate, când a început să colaboreze și să scrie materiale pentru câteva reviste. Cu ei și-a cumpărat un set de boxe, de care era extrem de bucuros și mândru la vremea respectivă.
Ce vei afla dacă asculți:
● Am lansat DOR acum 12 ani, pentru că am vrut să le dovedim revistelor de trust că poți face lucruri de calitate, chiar și cu resurse reduse.
● În industriile creative, ai nevoie de o oarecare naivitate pentru a lansa o astfel de idee, spre deosebire de afaceri clasice și start-up-uri, unde abordarea este pragmatică.
● Primii patru ani au fost aproape în totalitate muncă voluntară. Apoi am realizat că nu corespunde cu ce ne dorim noi, și anume promovarea și răsplătirea valorii.
● A durat aproximativ un an să transparentizăm situația financiară, sănătatea financiară sau lipsa acesteia, stabilitatea financiară. Am încercat să ne educăm colegii din acest punct de vedere.
● În România ne e frică să cerem ce ni se cuvine și mai multă transparență când vine vorba de deciziile financiare. Iar odată cu transparentizarea, vine și o anumită responsabilizare și corectitudine.
● „Mic” și „mare” sunt lucruri relative când vine vorba de salarii. Ele depind de contextul fiecărei persoane, planurile de viitor și lucruri concrete precum credite, copii, probleme medicale etc.
● Oamenii din industriile creative și ONG-uri nu trebuie să ia de la sine ideea că salariile în aceste domenii sunt mici. Din contră, trebuie încercată o rezolvare a problemei și schimbare a situației.
● Eu asociez banii cu ideea de libertate, de a-ți lua propriile decizii.
● Unul dintre primele materiale în care am scris despre bani sincer și asumat, cu toate că a fost dificil, a fost despre cum am evitat un dezastru financiar la finalul lui 2018. A implicat o dublă vulnerabilitate, în primul rând față de mine și în al doilea rând față de echipă.
● Pentru mine, contează în primul rând misiunea și ceea ce facem, banii ajung abia pe locurile 3-4. Valorile sunt extrem de importante, iar când nu ești pe aceeași lungime de undă din acest punct de vedere, pragul este de netrecut.
Abonează-te la podcast-ul La Bani Mărunți pe Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts sau SoundCloud.