Antreprenoriat feminin
în România
- 4 din 10 antreprenori, în România, sunt femei
- România este pe primul loc la nivel European privind femeile care conduc companii listate la bursa - date Eurostat
- Cifra de afaceri şi profitul companiilor conduse de femei este mai mare decât companiile conduse de bărbați
Despre program
Programul Femeia Antreprenor este dedicat IMM-urilor din România care au asociați sau acționari majoritari femei.
Scopul principal al programului este reprezentat de stimularea și sprijinirea afacerilor înființate și conduse de către femei prin oferirea de finanțări nerambursabile care să ofere ajutor în contextul noilor provocări economice: digitalizare, inovare, dezvoltare durabilă și pregătire antreprenorială.
Perioada de depunere în programul Femeia Antreprenor
30 iulie 2024 – 4 octombrie 2024
Ce trebuie să faci?
1. Pornește cu dreptul. <br> Inspiră-te din Ghidul Practic
2. Detaliile fac diferența.<br> Pregătește proiectul
3. Ești gata să aplici?<br> Înregistrează-te și aplică
4. Felicitări, ai fost selectată! Semnează și trimite
5. Implementează și crește.<br> Începe aventura antreprenorială
Ce tipuri de firme pot aplica?
Firme înregistrate
din punct de vedere legal, fie societăți (în baza Legii nr. 31/1990), fie societăți cooperative (în baza Legii nr. 1/2005) sau microîntreprinderi înființate de antreprenori debutanți (în baza OUG nr. 6/2011), fiind înregistrate în acest sens la ONRC.
Funcționare
Nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității și nu au fost subiectul unei decizii de recuperare a ajutorului de stat.
Domeniul
de activitate pentru care solicită finanțarea este eligibil în program, și este autorizat la ONRC cel mai târziu până la momentul emiterii acordului de plată, după finalizarea perioadei de implementare a planului de afaceri.
Ajutor de minimis
Firmele respectă cerințele și limitele legale cu privire la acordarea ajutoarelor de minimis (pot beneficia de maximum 300.000 Euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive pentru o întreprindere unică).
Cofinanțare 10%
Asigură o cofinanțare în procent de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului propus pentru finanțare.
IMM-uri
Care au până la maxim 249 de angajați și o cifră de afaceri anuală de maxim 50 milioane Euro sau active totale de maxim 43 milioane Euro.
Fără datorii
Firme care nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării eligibilității
Localizare
Sunt eligibile firmele care au sediul / punct de lucru și își desfășoară activitatea în România
Capital social integral privat
Cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale societăţii aplicante sunt deținute de femei. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei. Beneficiarul va putea depune o singură aplicație în cadrul programului, pentru una dintre întreprinderile deținute.
Creează cel puțin
- două locuri de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locurile de muncă ocupate cel puțin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată;
- în cazul în care locurile de muncă create în cadrul schemei sunt menținute pentru o perioadă mai mare, se va acorda punctaj suplimentar: 5 puncte dacă acestea sunt menținute minimum 18 luni și 10 puncte pentru minimum 24 de luni.
Ce cheltuieli sunt eligibile?
inclusiv sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie
de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț
(doar anumite categorii sunt eligibile)
inclusiv aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale
de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, softuri necesare desfășurării activității, semnătură electronică, licențe necesare desfășurării activității
intensive de dezvoltare a abilităților antreprenoriale desfășurate în România sau în altă țară membră a Uniunii Europene pentru angajații/administrator
salarii, servicii de contabilitate, cheltuielile aferente utilităților și chiriilor pentru spațiile necesare desfășurării activității
aferente creditelor și/ sau garanțiilor obținute pentru aceste credite, în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul programului
pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul programului și pentru implementarea proiectului, servicii pentru care poate fi bugetată o sumă maximă de 10.000 lei.
Două plăcuțe informative obligatorii, în valoare de maximum 500 de lei.
Ai resurse suficiente pentru proiectul tău?
Suntem alături de tine cu soluții de finanțare, produse si servicii, concepute special pentru a te susține în implementarea proiectului tău cu succes.
Credit de prefinanțare
În cazul in care dorești o implementare mai rapidă, poți apela la credit de prefinanțare sau credit-punte pentru a asigura cashflow-ul necesar implementării proiectului tău. Iți reamintim că în cadrul mecanismelor de plată asociate ediției din acest an a programului, se prevede faptul că o companie poate depune o singură cerere de rambursare (sau de decont), la finalul perioadei de implementare a planului de afaceri.
Credit de cofinanțare
În funcție de măsura de ajutor financiar pentru care aplici,
vei avea nevoie de o cofinanțare pentru implementarea proiectului.
BCR poate acoperi parțial sau total acest necesar de finanțare
asumat de către solicitant, astfel încât să poți respecta condițiile de
finanțare stabilite pentru fiecare schemă de ajutor în parte.
Credit pentru cheltuieli neeligibile
Pentru unele apeluri, va fi necesar să demonstrezi capacitatea de asigurare a cofinanțării investiției. Poți apela cu încredere la un credit de cofinanțare acordat de BCR pentru implementarea proiectului tău.
Cont curent/ cont special dedicate implementării proiectului
Dacă ai capital propriu, prin care îți poți susține investițiile din planul de afaceri și dorești doar un cont pentru încasarea finanțării, prin bancă, trebuie să îți deschizi un cont curent și un cont special pentru derularea proiectului, cont în care vei încasa grantul nerambursabil la finalul implementării proiectului.
Consiliere în pregătirea proiectului
Pentru că suntem bancă parteneră în toate programele importante și relevante pentru antreprenori, avem o echipă de experți care te poate sprijini în pregătirea proiectului. În plus, ți-am pregătit și un ghid care să te ajute în acest proces.
Cum te ajută echipa BCR?
- Dacă ești deja clientă BCR
- Scrie-ne pe fonduri.europene@bcr.ro și iți vom răspunde la toate întrebările cu privire la program
- Consulta ghidul nostru pentru dedicat programului Femeia Antreprenor 2024