Dana Dima: Dragi sportivi români, vă mulțumim, România vă mulțumește!
Dana Dima (Demetrian) - vicepreședinte Retail & Private Banking, BCR
Îmi place competiția și cred că asta se datorează faptului că având doi frați mai mari, între noi a fost întotdeauna o întrecere, ba pe notele pe care le luam la examene, ba pe numărul de olimpiade la care participam.
În același timp, îmi place sportul, îi apreciez pe sportivi și le admir spiritul competitiv care înseamnă și acceptarea loială a regulilor jocului. De-a lungul timpului, am încercat să împrumut din determinarea lor și din influența pozitivă pe care o au asupra celor din jur, oferindu-le așteptări peste nivelul de performanță, care să îi stimuleze, să îi motiveze, să deschidă orizonturile unor noi și noi recorduri.
Marii sportivi, cei pe care îi vedem la televizor și pentru care avem emoții de fiecare dată când participă la un concurs mare, au trecut prin multe momente grele, știu ce înseamnă înfrângerea, însă, găsesc de fiecare dată puterea și motivația să transforme o nereușită într-o victorie viitoare. Au abilități de conducători, de lideri, iar pentru mine lectura biografiilor sportivilor este, de fiecare dată, o lecție de dezvoltare personală.
Sunt un om căruia nu doar că îi place competiția, dar nu ratează nicio competiție sportivă, așa că, în ultima lună, m-am bucurat de Jocurile Olimpice de la Tokyo. M-au bucurat toate performanțele delegației României, dar și poveștile extraordinare, ce țin de atitudinea sportivilor și de respectarea adversarului. Și, trebuie să recunosc, m-am bucurat și de faptul că BCR este singura banca din România care a susținut, în ultimii trei ani, Comitetul Olimpic Sportiv Român.
Sper că ați împărtășit și voi aceeași bucurie de a urmări îndeaproape Jocurile Olimpice, într-un context special, când distanțarea socială ne face să ne apropiem și să apreciem și mai mult efortul sportivilor noștri. O să las mai jos câteva momente care pe mine m-au făcut să reflectez asupra competiției, spiritului de echipă și a potențialului imens pe care îl avem fiecare dintre noi. Lista se extinde către toți cei care care au participat la Jocurile Olimpice, cu un mare MULȚUMESC adresat celor 100 de sportivi din delegația României! Mai jos sunt doar câțiva dintre cei care mie mi-au atras atenția.
- Yusra Mardini, înotătoare din echipa olimpică a refugiaților, care a participat pentru a două oară la Jocurile Olimpice și a cărei poveste extraordinară este un semn de speranță pentru toți emigranții. Yusra avea 15 ani când, împreună cu sora ei, a fugit din Siria, o țară măcinată de război din 2015. Au ajuns în Libia, apoi în Turcia, de unde au luat o barcă spre Grecia, însă motorul ambarcațiunii s-a stricat, iar viața celor 20 de refugiați era pusă în pericol. Yusra alături de sora ei și de încă un adult au înotat 3 ore în Marea Egee, împingând barca, reușind astfel să îi salveze pe toți cei din ea. De acolo, Yusra și sora ei au mers pe jos până în Germania, iar de-acolo a început aventura olimpică. La 16 ani a fost selecționată pentru Olimpiada de la Rio, după ce i-a povestit unui translator din tabara de refugiați unde se află că este înotătoare de performanță. Iar acum, la Tokyo, a luat bronzul la proba de 100m fluture.
- Dacă tot suntem la natație, atunci trebuie să menționăm echipa României – David Popovici, Bianca Andreea Costea, Daniel Cristian Martin și Robert Glință. Nu cred că exagerez dacă spun că au intrat în istoria înotului internațional, uimindu-ne cu responsabilitatea, anduranța, determinarea și capacitatea amplă de a analiza probele la care au participat.
- Atletii Mutaz Essa Barshim (Qatar) și Gianmarco Tamberi (Italia), care au câștigat medalia de aur la săritura în înalțime, după ce au terminat la egalitate și au acceptat să împartă prima poziție. Pentru că și un sport individual ajunge să fie despre spiritul de echipă, colegialitate și faptul că împreună putem reuși să împingem limitele.
- Echipa din barca de 4 rame fără cârmaci, Vasile Mihăiță Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ștefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari, împreună cu echipa de dublu rame masculin, Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, care au obținut fiecare câte o medalie de argint pentru canotajul masculin românesc, după o lungă perioadă de timp în care am sperat la podium.
- Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au câștigat titlu olimpic, după ce au făcut o cursă extraordinară, devansându-și cu mult celelalte cinci adversare și stabilind în final și un nou record olimpic. Felicitări doamnei Elisabeta Lipa pentru discursul pe care l-a avut la momentul revenirii în țară și pentru că a arătat, încă o dată, că este un lider. Susținerea și aprecierea adusă fiecărui membru al echipei este cea mai bună premisă pentru noi reușite.
- Claudia Nechita, care a reușit prima victorie a boxului feminin românesc, calificându-se la în sferturile de finală ale categoriei.
Lista de sportivi și discipline este mult mai lungă și vă invit ca, după aceste Jocuri Olimpice desfășurate în condiții cu totul speciale, să ne uităm la Campionii României și să împrumutăm de la ei perseverența, dedicarea și seriozitatea. În spatele unui sportiv de performanță este multă muncă, echilibru, anduranță și dragoste pentru sportul pe care îl practică. Iar sportul este un limbaj universal, care depășește toate barierele între țări, culturi diferite și oameni. Avem nevoie de sport pentru a evolua ca societate!