Avem șansa de a ne cunoaște ca oameni
Companiile din lumea întreagÄ Ã®ncearcÄ lunile acestea sÄ analizeze cum s-a schimbat mediul de lucru Èi ce impact are fenomenul asupra angajaÈilor, la nivel de eficienÈÄ, dar mai ales la nivel de sÄnÄtate fizicÄ Èi mentalÄ.
Companiile din lumea întreagă încearcă lunile acestea să analizeze cum s-a schimbat mediul de lucru și ce impact are fenomenul asupra angajaților, la nivel de eficiență, dar mai ales la nivel de sănătate fizică și mentală.
De câteva luni, deja, în BCR am lansat mai multe inițiative și programe noi, precum:
- Câteva categorii de newslettere, unele zilnice și generale, menite să informeze asupra situației actuale, altele săptămânale și specifice care țin zonele de training, cunoaștere a colegilor, știri pozitive și modalități de petrecere a timpului liber;
- Proiecte care fac cunoscute gândurile colegilor din bancă prin interviuri și relatări despre experiențe proprii;
- Open call-uri susținute de fiecare membru de board în parte, începând cu CEO-ul care timp de o oră și jumătate discută săptămânal cu oamenii;
- Programul de coaching „Suntem alături de tine” prin care o mână de voluntari din organizație, oameni cu background în psihologie și care au urmat cursuri de coaching, discută cu colegii din diferite arii.
Am stat de vorbă cu o parte dintre colegii care lucrează la aceste proiecte să aflu cum stau lucrurile după primele zile de la lansarea lor. :
Am încercat să descopăr care este starea generală prin ochii lor și să îmi dau seama care sunt nevoile oamenilor noștri, dincolo de informațiile pe care le-am adunat personal din discuțiile cu oameni din diferite arii ale băncii.
Am înțeles, încă o dată, că într-un mod paradoxal, distanțarea socială fizică impune o apropiere umană reală, ascultare și solidaritate.
Rutina zilnică de la birou a căpătat o altă formă, transformându-se într-o nouă dinamică. Întâlnirile pentru proiecte și ședințele s-au schimbat, au devenit mai scurte și poate mai eficiente în ultimul timp, fiind ținute online sau la telefon. Unele dintre obiceiuri, în schimb, cum ar fi discuțiile de la cafea sau din pauza de masă au dispărut cu totul și asta în contextul în care unii dintre colegi se află singuri în izolare, iar alții sunt și părinți de preșcolari sau școlari care trebuie să se asigure că cei mici își fac temele și reușesc să comunice online cu colegii și profesorii lor .
Toți acești oameni, indiferent de locul din care lucrează, de acasă sau de la birou, simt lipsa unora dintre interacțiunilor pe care ne-am obișnuit să le avem zilnic. Iar o modalitate de a suplini cumva asta acest lucru este de a ne cunoaște mai bine echipele și de a ne face timp, noi ca manageri, pentru oamenii alături de care lucrăm.
Știu că nu este ușor pentru nimeni pentru niciunul dintre noi, cu toții avem incertitudini legate de cum trecem de la managementul crizei la un nou normal. Cum ne adaptăm astfel încât să susținem standardele, să oferim în continuare clienților produse de cel mai înalt nivel având, în același timp, o grijă și mai mare față de colegi?
Împărtășesc cu voi o parte dintre lecțiile pe care le-am luat cu mine din discuția purtată cu colegii noștri:
- Engagementul a crescut ca urmare a mobilizării tuturor colegilor, a măsurilor de siguranță pe care le-am implementat și a comunicării bidirecționale pe care o avem. Cu toate acestea, încă învățăm să găsim sentimentul de conectare constantă cu echipa, acela cu care ne obișnuisem la birou.
- Sprijinul emoțional și social este foarte apreciat și necesar. Asta presupune mai multă apropiere din partea managerilor, mai multă deschidere către oameni, activități sociale virtuale, bunăstare mentală și uneori chiar discuții de destindere.
- Echipele în care managerii au purtat discuții scurte 1-2-1 cu fiecare angajat sunt mai liniștite, mai echilibrate.
- Sunt apreciate discuțiile de echipă care lasă timp și pentru abordarea vieții personale, pentru că îi fac pe oameni să simtă că sunt apreciați și înțeleși așa cum sunt ei, nu doar niște buni colegi, specialiști pe aria lor, ci oameni parte a unei societăți în plină schimbare.
- Flexibilitatea este mai importantă ca niciodată, la fel și autonomia și deschiderea către idei noi.
De la mesaje pe WhatsApp și până la pauze de cafea în Zoom-uri, cea mai bună modalitate de a te simți parte din echipa alături de care lucrezi este aceea de a menține legătura cu colegii. Până la urmă, dacă munca a intrat atât de mult în casele noastre, de ce n-ar intra și viața personală în discuțiile de echipă.
Fiți deschiși cu oamenii voștri, comunicați deschis cu ei și dați-vă șansa de a vă cunoaște ca oameni, nu doar ca niște buni profesioniști care lucrează împreună. Încrederea clădește încredere și întărește spiritul de echipă!
Andreea Voinea, Director Resurse Umane, Banca Comercială Română