Horia Braun: Cronica unui razboi cald-rece anuntat
Autor: Erste Asset Management; Sursă date: Bloomberg; Notă: Informațiile din grafic sunt valabile la data de 24 februarie 2022
Dincolo de acumulările incrementale de tensiuni din perioada imediat următoare, pentru investitorii cu viziune ceva mai lungă va conta primordial care va fi poza de echilibru spre care vor curge conflictele actuale, respectiv aceea în care escaladarea tensiunilor nu va mai avea sens de nicio parte a baricadei. Chiar dacă lucrurile pot evolua în direcții impredictibile, logica evenimentelor recente, a intereselor strategice și a contextului mai amplu la nivel global ne conduce către un scenariu care să reprezinte un fel de continuare a Războiului Rece în care Rusia să devină un actor secundar mai important alături de rolul primordial de netăgăduit pe care China și l-a atribuit în confruntarea strategică cu SUA din ultimii ani. Astfel, pare probabil ca pe termen mediu să asistăm la o metamorfozare a tendințelor recente de deglobalizare într-o tendință mai clară de împărțire a sferelor de influență între SUA și China, acțiunile actuale ale Rusiei și consecințele sale economice creând un spațiu gravitațional semnificativ către nucleul reprezentat de gigantul economic asiatic.
Care ar fi implicațiile unui astfel de scenariu pentru piețele financiare globale (occidentale)? În primul rând, cu cât ne-am îndepărta de fierbințeala actuală și ne-am apropia de “răceala” războiului economic și tehnologic, impactul emoțional negativ probabil că s-ar disipa, lăsând loc unor creșteri de cotații a multor active riscante și unei scăderi a volatilității generale de pe piețe. În al doilea rând, însă, unele aspecte negative ale conjuncturii actuale, cum sunt prețurile crescute la energie, combustibili și materii prime probabil că s-ar menține pentru o perioadă mai lungă, dând bătăi de cap autorităților monetare și fiscale care pot contracara cu greu efectele simultan inflaționiste și recesioniste generate de ascensiunea prețurilor mărfurilor primare. În acest caz, s-ar menține probabil pentru o perioadă mai îndelungată tendințele actuale de creștere a dobânzilor, concomitent cu presiunea asupra deficitelor și datoriei guvernamentale, care în multe cazuri ar trebui să preia pe termen mai lung o parte din “factura energetică și socială”. În al treilea rând, perspectiva redesenării circuitelor energetice, economice și financiare într-o lume post-globalizare și segregată după criteriul geopolitic ar putea genera schimbări semnificative în evaluările investitorilor cu privire la perspectiva economică relativă a diverselor țări și a diverselor companii. Vor exista, ca întotdeauna, oportunități pentru unii și riscuri pentru alții. Din ce putem distinge acum, ținând cont de capacitățile noastre energetice, de potențialul nostru economic și de loialitatea manifestată consecvent față de SUA și UE, România și activele românești au auspicii bune pentru a se încadra la prima categorie.
Grafic 2: Evoluția prețului aurului ($/uncie) și prețului țițeiului (Brent, $/baril), considerate barometre ale tensiunilor geopolitice
Autor: Erste Asset Management; Sursă date: Bloomberg; Notă: Informațiile din grafic sunt valabile la data de 24 februarie 2022
Materialul a fost publicat pe site-ul Erste Asset Management.
*Notă: Prezentul material reprezinta doar un punct de vedere personal al autorului si nu poate fi asimilat in niciun fel si nu reprezinta pozitia oficiala a grupului BCR (sau a grupului Erste).
Acest material are un caracter pur informativ si nu reprezintă o recomandare pentru produse si investitii in instrumente financiare sau o oferta pentru a contracta produsele sau servicii de investitii financiare la care acest material sau punct de vedere se refera. Orice referinta la o cotatie sau pret din prezentul material in legatura cu un produs/serviciu este doar opinia personala a autorului si nu reprezinta o oferta indicativa din partea grupului BCR sau Erste sau o recomandare din partea acestora.
Atragem atentia asupra faptului ca investitiile în instrumente financiare sunt supuse unor riscuri cum ar fi, riscul general de piata, riscuri legate exclusiv de emitent precum pozitia sa financiara sau rezultatele din operatiuni, riscul legat de fluctuaţia preţurilor pieţei ce poate genera situatii precum devierea pretului unor instrumente structurate comparativ cu activul suport, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb.
Deasemeni, aveti in vedere faptrul ca performanta anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garantie in ceea ce priveste performanta lor viitoare. Nicio asigurare nu poate fi data referitor la randamentul favorabil al portofoliului de instrumente financiare sau al unui emitent descris in prezentul raport. Există posibilitatea ca, datorită unor factori diversi, proiecţiile să nu fie atinse. Cauzele pot fi: volatilitatea nelimitată a pietei, volatilitatea sectorului, actiuni ale corporatiilor, imposibilitatea accesului la informatii complete sau corecte.