Sergiu Manea: 2021, anul în care
sportul ne-a pregătit o călătorie în timp
Sergiu Manea, CEO, Banca Comercială Română
Am urmărit cu emoție transmisiunile de la Jocurile Olimpice 2020, ce-i drept cu altă intensitate față de copilărie, însă cu bucuria primilor pași de revenire la normalitate. Iar înainte de Olimpiadă am avut parte de Euro 2020, în care Bucureștiul a găzduit câteva meciuri. Mai departe de titlurile și numele competițiilor, care au puterea să ne poarte din 2021 în 2020, pandemia ne-a arătat cât de important este să ne concentrăm pe prezent. Pentru că, de cele mai multe ori, avem tendința să ne gândim doar la viitor sau să trăim în trecut și să pierdem esența prezentului, a lucrurilor pe care le putem face acum, aici, mai bine pentru noi.
Tocmai s-au încheiat Jocurile Olimpice, o competiție cu o desfășurare de forțe impresionată, în condiții cu totul speciale, fără spectatori în tribune pe fondul stării de urgență sanitară. Pe mine, personal, cele două mari evenimente sportive ce au avut loc în 2021 păstrând în titlu anul 2020, m-au făcut să realizez din nou cât de important este sportul și cum a reușit să resusciteze mentalul colectiv.
Sportul are puterea să ne ofere modele reale, valide, care pot regenera societatea, indiferent de locul în care se desfășoară sau de culoarea medaliei. Avem nevoie de valorile pe care sportul ni le transmite – fair-play, anduranță, determinare, cunoaștere de sine și creșterea încrederii în limitele proprii ce pot fi depășite. De asemenea, avem nevoie de spirit de echipă, consecvență, adaptabilitatea și toleranță. Sportul poate rezolva probleme majore, iar competițiile de anul acesta au avut puterea să ne arate acele părți bune, dar și mai puține bune cu care se confruntă societatea. E un moment bun să ne gândim la faptul că tratamentul echitabil, nediscriminatoriu, incluziunea, dar și implicarea civică sunt esențiale pentru bunul mers al societății, pentru evoluția comunității, dar și pentru respectul pe care noi ni-l arătăm nouă.
Am avut două competiții cu efect major în mentalul colectiv, care mai departe de impact economic au însemnat o redescoperire a optimismului și a încrederii că ne îndreptăm într-o direcție bună. Orașul Bucuresti a avut propria Olimpiadă, în principal prin crearea infrastructurii promise pentru a putea organiza în bune condiții un eveniment de asemenea amploare. Beneficiile directe ale Euro 2020 pentru România au fost mai reduse în contextul pandemiei, însă sportul s-a dovedit încă o dată un pretext bun de a revitaliza mai multe sectoare importante. Sportul ne energizează, este stenic, iar acum a reușit să ne arate că poate fi un pion de revigorare economică și emoțională a societății.
De aceea, este nevoie să susținem educația sportivă, finanțarea proiectelor de infrastructură sportivă și dezvoltarea pregătirii copiilor și juniorilor care vor să facă sport, și eventual performanță. Pentru că rolul primordial al introducerii și practicării sportului de către copii este crearea de valori și de referințe încă de la o vârstă fragedă. Este un pilon critic de transformare și de creare a unor baze solide de creștere, și pentru acest lucru este nevoie, pe lângă investiții constante în infrastructură, de antrenori buni, specialiști și centre de performanță.
O să afirm cât pot de des că este nevoie să diversificăm sursele de finanțare și să atragem fonduri europene pentru sportul românesc, pentru că România are nevoie de sportivi bine pregătiți și de susținerea noastră, a tuturor.
M-au entuziasmat poveștile extraordinare ale sportivilor noștri, care au trecut prin numeroase hopuri, bucurii și dezamăgiri în drumul lor spre Olimpiadă. O bună parte le veți găsi la această serie de interviuri cu Campionii României. E o sursă de inspirație. Eu am descoperit în primul rând niște oameni extraordinari, și ulterior niște sportivi extraordinari, mentalități sănătoase și principii sustenabile de viață, care reprezintă modele de urmat.
O societate mai bună și mai sănătoasă poate crea premisele pentru mai multe medalii, dar asta contează mai puțin. Pentru că cel mai cunoscut dicton din sport “Mens sana in corpore sana”, începe mai întâi cu minte sănătoasă, și pentru acest lucru avem nevoie de cât mai mulți oameni cu o cultură sportivă bine înrădăcinată prin valori și comportamente.